Пластикові пакети у Переяславі: де діють обмеження?

Із 10 грудня в Україні заборонили безкоштовні пластикові пакети в магазинах. Відтоді розпочав діяти перший етап обмежень, що передбачений в законі №1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», коли у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Проте ці вимоги не поширюються на біорозкладні пакети, а також надтонкі пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса, продуктів із них, сипучих продуктів чи льоду.

Через два тижні після введення обмежень відвідали найпопулярніші магазини Переяслава та дізналися, чи всіх їх торкнулися такі зміни. 

У маркетах “АТБ“, “ЕКО“, “ФОРА“, “ЛОТОК” на вході до відділу фруктів та овочів адміністрація попереджає про зміни. У цих супермаркетах вартість фасувального пакету коштує 10 копійок. Мова йде про невеликі напівпрозорі пластикові пакетики з ручками. Що ж до більших, фірмових, їхня вартість різниться і кожен із маркетів встановлює свою ціну. 

У “Єві” таких фасувальних пакетів уже немає взагалі. Як пояснили касири, із початком дії Закону, вилучили залишки, і натомість пропонують біорозкладні фірмові та еко-сумки. Схожа ситуація і в торговому центрі “Сезон“. Покупцям скласти товар пропонують у великі фірмові пакети за 2 гривні. 

У “Малина маркет” фасувальна “майка” коштує 12 копійок. У торговому центрі “Підсінний” за додаткову візьмуть 1 гривню. Проте, це не стосується первинної упаковки, особливо на сипучі продукти, рибу чи мариновані салати.

У мережі магазинів “П’ятачок” додаткова “майка” – 20 копійок. Продавчині пояснюють, що, скажімо, для сосисок, вона є безкоштовною. Приємно порадувала й альтернатива – наявність крафтових брендованих паперових торбинок за трохи більше 6 гривень. 

У “Теремку” цих напівпрозорих маленьких пакетів із ручками взагалі немає, а тільки первинні, які входять у вартість товару, для якого призначені. 

У магазині “Свіжачок“, що в центрі, продавчині відверто раді таким змінам. Кажуть, що нарешті скінчиться пакування одного огірка, помідора у декілька різних пакетиків. І наголошують, що первинна пакування (пакетик прозорий без ручки) безкоштовне й призначене для визначеного товару. Наразі “майка” тут коштує 1 гривню.

 “Рибка Fish” та “Флагман” теж не беруть додаткових коштів за первинну упаковку через специфіку продукції. Проте за додаткову там дорахують ще 10 копійок. Так само й у магазинах “Maximum” поблизу дитячого садочка та в центрі. 

Серед відвіданих торгових закладів були й ті, де додаткові пакети досі безкоштовні. У м’ясному відділі “Спаської Левади” з подивом ставляться до таких змін і не дораховують за ще одне пакування в невеличку “майку”. Так само й у мережі магазинів солодощів “Tsukernia” та “Білосніжка“.

Другий етап обмежень розпочнеться з 9 березня 2022 року. Тоді буде введуть в дію заборону розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

– надтонких пластикових пакетів із товщиною стінки менше 15 мікрометрів (окрім первинної упаковки для м’яса, риби, сипучих);
– тонких пластикових пакетів із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів;
– оксорозкладних пластикових пакетів.

А з 1 січня 2023 року вже встановлять заборону на надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду.

До тих пір виробники, торгівельні мережі повинні впровадити для них альтернативи. Наприклад, замінити шкідливі для екології звичайні пластикові пакети на паперові чи на біорозкладні пакети й торбинки багаторазового використання.

Додати коментар