Зберімо кошти на пам’ятник Михайлу Сікорському!

На Переяславській землі є особистості, які присвятили все своє життя одній справі та своєю відданою працею збагатили світ у тій чи іншій галузі науки, освіти, культури, охорони здоров’я чи сільськогосподарського виробництва.

До них можна з гордістю віднести родину Холодних, родину Марченків, академіків Національної академії наук України Толочка П.П. та Пономаренко О.М., академіка Академії педагогічних наук Коцура В.П., Олену Хобту, Єфросинію Демиденко, Надію Скляренко, Петра Костюка, Григорія Новохатька та інших.

Але найяскравішою особистістю Переяславщини є Герой України Сікорський Михайло Іванович.

Справа його життя – збереження історичної та культурної спадщини українського народу, дослідження якої він розпочав іще зі студентських років і захопився нею на все життя, показавши Україні та світу велич Переяславської землі, віддзеркалену в музеях НІЕЗ «Переяслав». Переяславу дуже пощастило. Що було б із людьми, що було б з історією людського духу, що було б із Переяславщиною, коли б серед нас не з’являлися такі рідкісні особистості, як Михайло Іванович Сікорський?

 Михайло Іванович прожив довге, непросте, яскраве, насичене подіями життя, показав приклад відданого і безкорисно служіння своїй Батьківщині, Переяславу, його музеям, повністю присвятивши себе служінню українській культурі, науково-дослідницькій роботі, вихованню когорти музейників у Переяславі та далеко за його межами.

Михайло Іванович Сікорський – творець і незмінний директор Переяслав-Хмельницького історичного музею, затим однойменного історико-культурного заповідника і, врешті, генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Очолюваний Михайлом Івановичем колектив створив 26 оригінальних музеїв, слава про які лине далеко за межі України.

Невеликому нині містечку Переяслав він «відкопав» і повернув славу колись могутнього княжого граду – захисника південно-західних земель Київської Русі.

 Михайло Іванович Сікорський здолав надто тернистий шлях дослідника і творця, на дорозі в якого були самодурство бездуховних чиновників та ідеологічні догми – офіційний спротив дослідженню й відтворенню славного минулого українського народу.

У березні 2005 року Президент України Віктор Ющенко «за самовіддане служіння Україні на ниві збереження і увічнення культурної і духовної спадщини українського народу, багаторічну подвижницьку науково-просвітницьку діяльність» присвоїв звання Герой України з врученням ордену Держави Сікорському Михайлу Івановичу. Цій нагороді передували чисельні державні, релігійні та козацькі нагороди, Заслуженого працівника культури УРСР, Лауреата Державної премії УРСР ім. Тараса Шевченка та інші.

Михайло Іванович – перший Почесний громадянин міста з 1986 року, коли відновилося присвоєння такого почесного звання у Переяславі.

Про таких людей як Михайло Іванович Сікорський кажуть: «Герой нашого часу. Ні, він Герой на всі часи».

23 жовтня 2023 року ми будемо вшановувати Сікорського Михайла Івановича з нагоди відзначення 100-річчя від дня його народження.

Одним із завдань і справа честі земляків та щирих його шанувальників – це увіковічення Героя України Сікорського Михайла Івановича у бронзі, встановлення скульптурної композиції в Переяславі «Пам’ятник М.І. Сікорському».

На закупівлю робіт та послуг щодо виготовлення скульптурної композиції потрібні кошти. Вже розроблено ескізний проект, визначається місце встановлення і ведуться активно роботи по виготовленню пам’ятника Заслуженим художником України Куцим Степаном Юхимовичем.

Члени громадської організації «Відродження Переяслава» звертаються до громадських організацій міста, керівників підприємств, організацій та установ, приватних підприємців, небайдужих громадян із проханням фінансово підтримати реалізацію даного проекту впродовж 2021-2022 років та перерахувати кошти за нижче зазначеними реквізитами.

Громадська організація «Відродження Переяслава»

Реквізити для перерахування коштів:

Відділ капітального будівництва та житлово-комунального господарства

Переяславської міської ради

08400, Київська область, м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, будинок 29/36

Ідентифікаційний код юридичної особи: 43330285

МФО 820172

в Державній казначейській службі України м. Київ

р/р UA 298201720314211014301117130

Призначення платежу (обов’язково): благодійний внесок на будівництво пам’ятного знаку М.І. Сікорському

Додати коментар