Субсидію та пенсію можна оформити в кілька кліків на порталі “Дія”

Призначення та перерахунок пенсії, оформлення субсидії та довідки про страховий та трудовий стаж тепер доступні на порталі “Дія”. Мінцифра презентувала 7 нових соціальних послуг. Про це повідомили на сайті Київської обласної адміністрації.

Мінцифра постійно вдосконалює та розширює кількість онлайн-послуг. Її ціль — найшвидше оцифрувати ті послуги, якими користується найбільше українців. Соцпослуги щороку отримують 10 мільйонів громадян. А установи, що їх надають, приймають до 18 млн заяв на рік на папері.

“Зараз команда Мінцифри зосереджена на соціальній сфері і сьогодні презентуємо надважливі послуги для багатьох українців: пенсії та субсидії. Ми максимально спростили їх отримання: прибрали бюрократію, поїздки до держустанов, десятки ксерокопій та довідок. Потрібна лише “Дія” і кілька хвилин”, — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

 

Які нові послуги доступні на порталі “Дія”?

Оформлення субсидій

Субсидії — друга за популярністю держпослуга після зміни місця реєстрації. Цього року їх отримують 2,7 млн українців. Раніше, щоб оформити субсидію, треба було йти у ЦНАП, заповнювати заяву, приносити купу папірців або ж навіть їхати до райцентру. Зараз достатньо подати заяву в “Дії” та підписати своїм електронним підписом. Заява автоматично надійде до органів соцзахисту, які призначають субсидії. Крім того, субсидія на більшість видів послуг ЖКГ буде продовжуватися автоматично, якщо у людини протягом року нічого не змінилося.

Призначення та перерахунок пенсій

За даними ПФУ, щороку 400 тисяч українців оформлюють пенсію, а майже 900 тисяч подає заяву на її перерахунок. Тепер усе це можна зробити на порталі “Дія”. Заповнюєте анкету, завантажуєте необхідні документи та надсилаєте заявку. Процес максимально автоматизований. Скоротили кількість документів, полів для заповнення та час на очікування. Треба зазначити, який вид пенсії ви хочете отримувати та яким чином — на банківську карту чи у відділенні пошти. Далі заявка потрапить на розгляд у Пенсійний фонд автоматично.

Довідки ОК-5, ОК-7, витяг з реєстру застрахованих осіб та довідка про доходи пенсіонера

ОК-5 та ОК-7 — довідки про трудовий та страховий стаж, одні з найпопулярніших в Україні. Щороку їх видають 2,8 млн. Тепер їх можна згенерувати на порталі “Дія” в декілька кліків. Те саме стосується і витягу з Реєстру Застрахованих Осіб та довідки про доходи пенсіонера. У декілька кліків ви можете отримати всю актуальну інформацію. Необхідна довідка сформується та надійде на вашу електронну пошту.

Додати коментар