Вийшов тизер фільму про скульптора Миколу Шматька. Його знімали в Переяславі

На днях вийшов тизер ігрового фільму «Моє місце тут», заснованого на історії життя українського скульптора Миколи Шматька, нині покійного. Зйомки відбулися 22 жовтня у складському приміщенні ЗОШ №7, де зберігаються роботи майстра і де він мешкав останні сім років життя.

– Історія Миколи Шматька зацікавила мене ще п’ятнадцять років тому, коли я познайомилася з митцем. Людина без спеціальної освіти у 33 роки розуміє, як вдихати життя в мармур. Це якась містика, диво, – розповіла «Укрінформу» режисерка та авторка сценарію майбутнього фільму Світлана Рудюк. – Його визнають за кордоном, а вдома він та його родина переважно митарствують у пошуках місця та коштів на створення галереї. Він уміє епатувати, жартувати, наполягати, мінятися та змінювати, вчити та вчитися. І за таким героєм буде цікаво спостерігати. Ми побачимо не лише його особисту драму, а й картину сучасного українського суспільства та культури і, сподіваюся, допоможемо привернути увагу до унікальної колекції картин та скульптур Миколи Шматька.

У зйомках тизеру взяли участь відомі українські актори. Віктор Кошевенко втілив роль Миколи Шматька. Його дружину Раїсу зіграла Ірина Мак, відома за головною роллю у серіалі «Спіймати Кайдаша». Дмитро Вівчарюк та Дмитро Олійник зіграли синів скульптора – Андрія та Рафаеля. А Тарас Цимбалюк, якого глядач знає із серіалів «Кріпосна», «Спіймати Кайдаша» та фільму «Чорний ворон», постав у образі бандита. В одному з епізодів тизеру знявся переяславець Ігор Янчук.

Світлана Рудюк познайомилася з родиною скульптора в Луганську, де він жив з 2004 по 2011 роки у своєму будинку-галереї.

– Світлана неодноразово бувала в галереї, брала інтерв’ю. І коли ми переїхали до Переяслава, теж підтримувала з нами стосунки. Вона бачила, в яких умовах зберігається колекція, і хотіла допомогти, — розповів Рафаель Шматько. – Прямо у нас вдома виникла ідея зняти документальний фільм про батька, але не вийшло – він торік помер. І тоді вона загорілася ідеєю відзняти художній фільм, який приверне увагу до галереї. Виграла грант від Українського культурного фонду на написання сценарію та зйомки тизеру.

Для збору матеріалу спілкувалася зі мною та людьми, які пам’ятають батька: його учнями, натурницями, лікарями. Усього сценарію не читав, але ідея мені зрозуміла й цікава. У фільмі будуть показані реальні факти із життя. І бандити – теж не вигадка. У галереї, як і в церкві, бували різні люди. Пам’ятаю кумедний випадок. Десь на початку 2000-х років виставку скульптур відвідали бандити, а після них прийшов начальник міліції. Батько любив жартувати і каже йому: «О, а бандити щойно поїхали, ви не встигли». Наразі режисерка шукає фінансування на зйомки самого фільму. Якщо є тизер і сценарій, то шансів більше. Прем’єру планує на 2023 рік. 

Рафаель Шматько та актор Віктор Кошевенко Із фейсбук сторінки фільму

Актори фільму «Моє місце тут» Дмитро Вівчарюк, Тарас Цимбалюк та Ірина Мак Із фейсбук сторінки фільму.

За словами Рафаеля, авторська колекція Миколи Шматка налічує понад 120 скульптур (близько ста з них виготовлені з мармуру) та близько 500 картин (живопис, графіка).

Джерело

Додати коментар