Помер видатний поет і прозаїк, житель Переяслава Микола Дубович

У неділю, 17 жовтня, помер Дубович Микола Іванович, уродженець та патріот Поліського краю, член Спілки письменників України, житель мікрорайону Борисівка. Йому було 73 роки.

Микола Дубович народився в селі Буда-Варовичі Поліського району 12 вересня 1948 року. У школі найбільшу схильність мав до мови та літератури. Свої перші вірші почав писати ще в 15-річному віці. Свого часу закінчив СПТУ, школу продавців, Московський університет мистецтв, курси іноземних мов.

Із травня 1970 року регулярно друкувався в Поліській райгазеті «Радянське Полісся». На сторінках районки з’явились його вірші, оповідання, нариси, статті про передових механізаторів, рільників, хмелярів, доглядачів телят. Пізніше письменнику випало деякий час жити в ІрпеніЧеркасахКиєві. Та любов до рідного краю переважила, і він повернувся додому. Волею випадку пішов працювати в пожежну охорону, закінчив Вінницьку школу воєнізованої пожежної охорони. Службу починав рядовим бійцем-пожежником, а закінчив – начальником караулу Вільчанської професійної пожежної частини №59.

26 квітня 1986 року, коли сталась аварія на четвертому блоці ЧАЕС, брав участь у ліквідації пожежі. За це був нагороджений медаллю “За відвагу на пожежі”.

У серпні 1996 року разом з сім’єю переселився із отруєного радіацією Полісся в Переяслав. Тут побачили світ його багато збірок віршів, оповідань та новел. Серед них – “Чорнобильська зона”, “Сторона моя Поліська”, “Голгофа і Едем”, “Небо отчої землі” та інші.

Микола Дубович був патріотом й Переяславщини. Остання його поема “Переяслав”, була надрукована у вересні 2020 року.

Помер Микола Дубович через нещасний випадок. У п’ятницю, 15 жовтня, він впав із драбини, з якої обрізав яблуню. Із переломом тазостегнової кістки та пошкодженням внутрішніх органів його було доставлено до Бориспільської лікарні. Але через ремонт лікувального корпусу травмованого пацієнта не прийняли і направили до Броварської лікарні. Наступного дня його прооперували, а в неділю він помер.

Микола Дубович залишив дружину, вісьмох дітей, п’ятьох внуків та правнука. Прощалися з Миколою Івановичем сьогодні, 19 жовтня. Поховали на Борисівському кладовищі (новому).

Джерело

Додати коментар