У КОДА пояснили, куди повідомляти про підробку COVID-cертифікатів

Жителям Київщини, яким пропонують отримати підроблені COVID-сертифікати, потрібно одразу звертатись до Міністерства внутрішніх справ України на гарячу лінію за номером 1536 або до Національної поліції України на гарячу лінію за номером 0 800 500 202.

Про це сьогодні, 11 жовтня, під час брифінгу повідомила директорка департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації Олена Єфіменко.

«В Україні вже траплялись випадки підробки COVID-сертифікатів. Покарання за такі дії можуть варіюватися від штрафу до позбавлення волі на термін до 5 років, а у випадку внесення неправдивих даних в електронну систему охорони здоров’я – до 6 років ув’язнення. Також передбачається відповідальність не тільки за виготовлення та продаж підроблених документів чи внесення недостовірних відомостей до медичних баз даних, але й за використання таких документів. Втім найгірше в ситуації з підробкою медичних довідок те, що це ставить під загрозу як життя та здоров’я осіб, що користуються такими документами, так і життя людей довкола», – пояснила Олена Єфіменко.

Зазначимо: існує кілька видів COVID-сертифікатів.

«Зелений» свідчить про повну вакцинацію. Його можна отримати у цифровому форматі у застосунку або на порталі “Дія” після щеплення другою дозою дводозних антиковідних вакцин. Автоматично генеруються два документи: для зовнішнього та для внутрішнього використання. Документ, згенерований на сайті, можна надавати як в цифровому форматі, так і роздрукувати на звичайному папері. “Зелений” сертифікат дійсний 365 днів.

«Жовтий» генерується після того, як людина отримала першу дозу вакцини. Він діятиме 120 днів.

Українці, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19, також можуть отримати в сімейного лікаря паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію після щеплення другою дозою. Таке свідоцтво дійсне 365 днів. З міжнародним COVID-сертифікатом можна вільно подорожувати до щонайменше 43-х країн.

Повідомляє пресслужба Київської ОДА

Додати коментар