На території України відбувається доволі стрімке поширення золотарника канадського

На території України відбувається доволі стрімке поширення золотарника канадського (Solidago canadensis L.). Для навколишнього середовища і благополуччя людини цей чужорідний вид сміливо можна порівняти в з борщівником Сосновського та ваточником Сірійським. Він вже сьогодні завдає великої шкоди не тільки природі, але лісовому і сільському господарству. Зараз цей процес ще можна взяти під контроль. Якщо не зупинити поширення золотарника зараз, то вже через кілька років ця робота зажадає від нас незрівнянно більше сил і засобів. Приблизно за рік золотарник канадський може збільшувати площу до 15 відсотків.

Поширенню сприяють кілька факторів. По-перше, як вид-чужинець він не зустрічає так званих ворогів з числа рослин-конкурентів і комах. По-друге, кожен кущ золотарника виробляє до 100 тисяч насінин, які відрізняються дуже високою схожістю – до 95%. По-третє, коріння золотарника виробляють інгібітори – речовини, які пригнічують ріст інших рослин. Слідом за цим зникає більшість лугових комах, птахів, дрібних ссавців. Таким чином, займаючи будь-яку ділянку, золотарник повністю змінює її природний біоценоз. Під його суцільним покривом майже нічого не росте, грунт сильно ущільнюється, злежується і стає повітронепроникним. Положення ускладнюється і тим, що тварини, в тому числі дикі, не їдять золотарник. Він швидко закріплюється на луках, пасовищах, вигонах, меліорованих болотах, пустирях, лісових галявинах, вирубках, узліссях. Якщо допустити проникнення золотарника вглиб лісу, то в подальшому при лісовідновленні доведеться проводити комплекс додаткових заходів і витрат. Крім того, втрата природної рослинності лісів негативно позначиться на харчуванні тварин.    

Джерелом розповсюдження насіння також є присадибні ділянки та кладовища, де його вирощують як декоративну культуру. Звідти золотарник поширюється на прилеглі ліси і луки. Тому при створенні клумб необхідно замінювати його іншими декоративними видами.

Боротися з золотарником можна хімічними і механічними методами. Скошувати небезпечний бур’ян рекомендується в міру відростання до 15-20 см, тобто 3-4 рази за сезон. Можна проводити одноразове скошування у другій половині серпня до визрівання насіння. В цьому випадку скошені рослини потрібно обов’язково спалити.

Існує доволі розповсюджена думка, що золотарник канадський корисна лікарська рослина і мало хто знищує цей бур’ян на присадибних ділянках, забуваючи при цьому про його агресивну здатність завойовувати нові території. І хоч він не такий небезпечний для здоров’я людей, як борщівник Сосновського, проте вважається одним з найбільш небезпечних рослин.

головний спеціаліст відділу карантину рослин

управління фітосанітарного контролю

та фітосанітарних заходів на кордоні 

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області  Олег Кутовець

Додати коментар