Ми розширюємо коло регіонів, охоплених цифровими соцпослугами – Марина Лазебна

Цифровізація соціальної сфери дозволить кожній людині отримати будь-яку зі 125 соціальних послуг в одному місці й у найкоротший час. Про це повідомила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

«Ми розширили пілотний проект по запровадженню Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС) для громадян в окремих областях. Люди зможуть отримати більше десяти соціальних послуг в електронній формі, у тому числі – житлових субсидій», – повідомила Марина Лазебна.

За її словами, для призначення допомоги люди можуть скористатися електронним сервісом через Портал «Дія» або особисто звернутися з паспортом до соціального фронт-офісу у територіальній громаді чи до районного управління соціального захисту населення (УСЗН). Адже вся необхідна інформація про людину, яка хоча б раз отримувала будь-який вид державної соціальної підтримки, буде зосереджена в одному місці – Єдиному соціальному реєстрі (ЄСР).

«Одна з головних переваг ЄІССС для людей – швидкість і зручність призначення державної допомоги без додаткових перевірок і довідок з різних державних органів», – підкреслила Марина Лазебна.

Вона також зазначила, що ЄІССС забезпечить прозорість роботи соціальних органів. Працівник фронт-офісу або УСЗН формує заяву в електронній формі, яка відразу фіксується в ЄІССС і опрацьовується працівником центрального бек-офісу. Весь процес розгляду звернення триває кілька хвилин, а розмір допомоги розраховується автоматично.

Міністр повідомила, що після відпрацювання механізму роботи ЄІССС у пілотних областях Система буде запроваджена на території усієї країни у 2022 році.

Марина Лазебна також додала, що деякі соціальні виплати вже можна отримати через електронні сервіси на сайті Мінсоцполітики. Зокрема, зараз можна звернутися в електронній формі за призначенням допомоги при народженні дитини; відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «Муніципальна няня»; житлової субсидії, грошової компенсації вартості одноразової матеріальної допомоги «пакунок малюка».

Довідково:

Єдина інформаційна система соціальної сфери надасть можливість кожному громадянину, який потребує соціальної підтримки, швидко отримати будь-який вид допомоги через фронт-офіс в територіальній громаді та ЦНАПі, або через електронні сервіси Порталу «Дія». Основою ЄІССС є Єдиний соціальний реєстр, в якому сконцентрована інформація про кожного, хто має право, отримує чи колись отримував будь-якій вид державної соціальної підтримки.

У чотирьох територіальних управліннях соціального захисту населення та п’яти територіальних громадах Київської та Житомирської областей вже успішно протестовані основні технології ЄІССС.

Перша черга Системи та її технологічне ядро – ЄСР створене за рахунок міжнародної технічної допомоги в рамках пілотного проекту, реалізованого спільно Мінсоцполітики, Мінцифри та Пенсійним фондом.

 

Джерело: Міністерство соціальної політики України

Додати коментар