Чи можна зараз оформити житлову субсидію?

Перше відчутне похолодання прийшло на Переяславщину і чимало людей спохватилися: а чи можна ще оформити субсидію, аби з допомогою держави зменшити свої витрати на опалення взимку? – Переяслав.City

Начальниця управління соціального захисту населення Бориспільської РДА Інна Білецька консультує:

– Спочатку про актуальне: у разі звернення за субсидією до 30 вересня зберігається право на її призначення з травня цього року. Тобто, якщо до кінця місяця людина вперше подасть заяву і декларацію, то їй можуть призначити субсидію на період до кінця опалювального сезону 2021/2022 року.

Загалом же житлові субсидії громадянам призначаються вже по-новому, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 №505. Надаються на період з 1 травня до кінця наступного опалювального періоду, тобто до 30 квітня 2022 року.

Призначення субсидії на наступний період домогосподарствам, які її отримували в опалювальному сезоні 2020-2021 років на загальних підставах, проводиться без додаткових звернень.

Як і раніше, інформацію про доходи громадян управління отримує самостійно. Відповідні запити опрацьовуються у режимі автоматичного обміну інформацією з Пенсійним фондом, податковою службою, фондами соціального страхування.

Що ж змінилося?

Подати нові заяви та декларації мають ті, кому призначали житлову субсидію за таких умов:

  • надавалася у грошовій безготівковій формі;
  • була призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житлові приміщення на підставі договору найму;
  • індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію;
  • внутрішньо переміщеним особам;
  • призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), які не проживають за місцем реєстрації.

З проаналізованих попередньо отримувачів субсидії, тих, хто мав звернутися з новим пакетом документів, – 2050 осіб по новоутвореному Бориспільському району. Сюди враховані всі сільські громади, але без міських Переяславської і Бориспільської, бо в них є свої управління соціального захисту, які самостійно проводять нарахування та виплату субсидій. Станом на 9 вересня нові заяви подали 1143 особи.

Всім іншим одержувачам житлових субсидій фахівці управління проведуть автоматичне призначення на наступний період. Але підставою для цього будуть результати верифікації даних на відповідність новим умовам призначення субсидій. Таку перевірку проводить міністерство фінансів.

На зазначену дату в Бориспільському районі житлову субсидію мали 8 652 домогосподарства. Причому, з них 5587-ом на неопалювальний період була призначена субсидія у розмірі «0» грн. На такі домогосподарства на опалювальний період нарахують автоматично відповідну суму субсидії, яка залежатиме від доходів сім’ї.

Додати коментар