Переяславську художню школу хочуть перейменувати на честь Петра Холодного

Сьогодні, 17 вересня, відбулася урочиста церемонія відкриття меморіальної дошки видатному українському художнику Петру Івановичу Холодному. Пам’ятний знак прикрасив фасад Переяславської дитячої художньої школи – Переяслав.City

Петро Холодний народився 18 грудня 1876 року у Переяславі. Відомий художник-новатор, учений-хімік та громадський діяч, зокрема – член Української Центральної Ради, міністр народної освіти Української Народної Республіки. Свої творчі здібності він перейняв по материнській лінії Забіяків, в роду яких були художники й іконописці.

Петро Холодний з сином, художником Петром Холодним-молодшим

Петро Холодний з сином, художником Петром Холодним-молодшим

Його дебют як художника відбувся в 1910 році: без відома Петра, його роботи були представлені на виставці українського мистецтва в Києві. Згодом став одним із засновників українського національного стилю. У 1922 році переїхав до Львова, де працював над оздобленням однієї із найкращих пам’яток ренесансної архітектури Львова — Успенської церкви, для якої виконав ікони та вітражі.

Церемонія розпочалася з вітального слова директорки Переяславської художньої школи Ірини Кузьмицької. Вона відмітила невипадковість місця відкриття дошки.

— Петро Іванович зробив неймовірно багатий вклад у розвиток і становлення українського національного стилю в мистецтві, а наш навчальний заклад орієнтований саме на нього. Дуже хочеться, і це була б велика честь для нас, якби Переяславська художня школа носила ім’я нашого земляка Петра Холодного. 

Далі слово та почесне право відкриття меморіальної дошки було надане очільнику Переяславської громади Вячеславу Саулку. Він розповів про необхідність вшанування видатних переяславців, що окреслюють творче обличчя міста та прославляють його на світовій арені, і подякував директорці навчального закладу за ініціативу.

Він також підкреслив, що Петро Іванович жив та творив у Переяславі, тож було б справедливо, якби художня школа носила його ім’я. «Думаю, ми повинні це зробити», – підсумував Вячеслав Володимирович.

Директорка художньої школи та представники місцевої влади відкрили меморіальну дошкуДиректорка художньої школи та представники місцевої влади відкрили меморіальну дошку Автор: Ірина Мадісон

На вагомому вкладі видатного земляка у розвиток Переяслава наголосив і колишній міський голова Іван Якименко, який кілька років займається вивченням історії роду Холодних.

— Батько Петра Холодного Іван Макарович очолював місто протягом 16 років. Він був міським головою з 1889 по 1905 роки і за цей час заклав будівництво центру Переяслава — чоловіча гімназія, земська управа, жіноча гімназія, будинок культури.

Після відкриття меморіальної дошки, присутні мали змогу ознайомитися з репродукціями картин художника. Нині його твори зберігаються у музеях Львова та Києва. Чимало з робіт Петра Холодного визнані шедеврами українського вітражного мистецтва. 

 
 
 
 
 
 

Додати коментар