Коронавірус швидко мутує, тож пандемія триватиме від 2 до 5 років, – Кузін

Пандемія коронавірусу може тривати ще від двох до п’яти років, тому носіння масок залишатиметься обов’язковим протиепідемічним заходом аж до остаточного подолання COVID-19.

Про це в інтерв’ю ВВС News Україна розповів заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Рубрика.

“Маски будуть залишатися ще доволі довго. Можливо, до останніх днів подолання пандемії у світі. Маски є доволі ефективним профілактичним засобом до всієї групи гострих респіраторних вірусних інфекцій. Маски рекомендовані у закритих приміщеннях і навіть для вакцинованих людей. Це простий та ефективний механізм захисту. Взимку вони захищають і від грипу”, – сказав Кузін.

Він зазначив, що коронавірус швидко мутує і щомісяця можна стикатися з новими штамами, тож пандемія ще триватиме від двох до п’яти років, поки не з’явиться загальна світова стратегія профілактики у вигляді або універсального щеплення, або лікування.

***

В Україні навряд чи будуть застосовувати каральні методи для тих, хто відмовився вакцинуватися від коронавірусу – головний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, спершу треба переконатися, що кожний українець мав доступ до щеплення, а вже потім – думати про якісь каральні заходи.

“Спочатку треба усіх забезпечити вакцинами. Вже після того, коли залишились одні противники вакцинації, застосовувати більш жорсткі міри. Однак, я впевнений, що в Україні не будуть застосовувати якісь каральні заходи”, – заявив Кузін.

Утім, представник МОЗ наголосив, що може бути принцип – вакцинуйся або тестуйся. Мовляв, це може бути одним із шляхів, “як балансувати між забороною і дозволами”.

“Є варіант, коли невакциновані можуть регулярно здавати ПЛР-тести. Результат приносити роботодавцю”, – каже Ігор Кузін.

Додати коментар