Обережно, отруйні грибі!

Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Разом з тим, як показує аналіз, однією з основних причини отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.

До смертельно отруйних грибів відносяться:

  • бліда поганка (мухомор зелений);
  • опеньок сірчано-жовтий;
  • волоконниця Патуйяра, плютка.

До дуже отруйних грибів відносяться:

  • мухомор білий;
  • мухомор червоний;
  • мухомор пантерний.

До просто отруйних грибів відносяться:

  • опеньок цегляно-червоний, несправжній;
  • печериця рудіюча.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА,  ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ ЗБИРАННІ ТА ПРИГОТУВАННІ ГРИБІВ:

  • збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
  • гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
  • якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
  • краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;
  • вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
  • ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;
  • зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
  • варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
  • при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
  • при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.

Що ж спричинює отруєння?

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Ознаки отруєння грибами:

Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.

Перша медична допомога при отруєнні грибами.

До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба  викликати блювання,  дати  випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля  (не менше 10 пігулок одночасно).

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

Додати коментар