Правила благоустрою та інспектори, які слідкуватимуть за їх дотриманням

На чотирнадцятому засіданні виконавчого комітету Переяславської міської ради у липні підтримали питання порядку денного, яке стосувалося громадських інспекторів благоустрою. 

Наразі на території новоутвореної Переяславської міської територіальної громади працює усього два інспектори з благоустрою та паркування – Олександр Калашник та Михайло Галаган. Проте той обсяг роботи, який збільшується, штатні інспектори осягнути не в силах, через що вирішено залучатати громадських інсекторів, які матимуть і відповідні посвідчення, і зможуть вказувати на недотримання затверджених правил благоустрою територій. 

Що ж до паркування, то ані інспектори благоустрою, ані громадські інспектори не зможуть якимось чином суттєво впливати на злісних порушників, оскільки на території громади немає жодного паркомату. Поки що це виключно компетенція поліції, яка просить при помічених порушеннях правил зупинки та стоянки на території громади телефонувати за номером “102”. Як повідомили у відділі поліції 1 Бориспільського районного управління поліції від початку цього року на території Переяславської громади зафіксовано 26 адміністративних проваджень. 

Повертаючись до інспекторів з благоустрою, то вони можуть складати протоколи про адміністративні порушення на території міста. Втім, це не останнє, адже потім відбувається засідання комісії при міській раді і остаточне рішення вже за ними. Простіше кажучи, жоден інспектор з благоустрою та паркування, навіть громадський, не може одноосібно напряму стягувати штраф за недотримання правил благоустрої на території.

Не варто забувати й про штрафи в тому разі, якщо не реагувати на зауваження та не усувати порушення. Статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн) і на посадових осіб та підприємців  – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

«Правила благоустрою території міста Переяслава».  (завантажити)

Зокрема, там прописано ряд вимог щодо утримання територій. Наприклад, у межах «червоних ліній» вулиць і доріг забороняється: розміщувати споруди та об’єкти; смітити, псувати дорожнє покриття, обладнання, зелені насадження; спалювати сміття, опале листя та інші відходи, складати їх для тривалого зберігання; скидати промислові та меліоративні води в систему дорожнього зливостоку; встановлювати намети; випасати худобу та свійську птицю; скидати сніг.Також благоустрій присадибної ділянки та прилеглої до присадибної ділянки території здійснюється власником або користувачем цієї ділянки. Власник або користувач цієї ділянки може на умовах договору, укладеного з Переяславською міською радою, забезпечувати належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки.

Таке звичне для деяких власників дворів складання та спалювання у дворі чи посеред двору листя та рослинності – рано чи пізно матиме свої наслідки. До того ж, як прописано у цих Правилах, дерево з гіллям, що заважають рухатися по вулиці транспорту та пішоходам – теж є підставою завітати інспектору.

Додати коментар