Збільшення пенсії: кому, коли і скільки доплачуватимуть

До 2200 гривень інвалідам І групи

Кабмін України 21 липня ухвалив рішення про доплати до пенсії інвалідам І групи. Якщо її розмір не досягає 2 200 гривень, тоді надається щомісячна доплата в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру – Переяслав.City

Під дію новації підпадають особи, яким призначена пенсія відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При визначенні розміру виплати враховуються всі надбавки, підвищення, додаткові пенсії, цільові грошові допомоги, суми індексації, щомісячна компенсація в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інші доплати до пенсій, встановлені законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною).

 

За даними Мінсоцполітики, цю доплату щомісячно отримуватимуть понад 30 тисяч осіб з інвалідністю І групи. Її нарахують уже з 1 липня цього року.

До 3854 гривень колишнім міліціонерам

Також у липні доплату до пенсії почали одержувати військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції), поліцейські та деякі інші військовослужбовці, звільнені в запас. Це стосується осіб, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 3854 гривень. Таким особам встановлюється щомісячна доплата до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру, і яка враховується під час подальших перерахунків пенсій.

Таких одержувачів в Україні близько 500 тисяч.

Також з 1 липня встановлено підвищення у розмірі 100 грн до страхової пенсії, призначеної в 2019-2020 роках, яка з 2019 року не перераховувалася. Таке підвищення стосуватиметься понад 5 млн пенсіонерів.

Зріс прожитковий мінімум

В Україні із 1 липня зріс прожитковий мінімум для непрацездатних громадян: був 1 769 грн, тепер становить 1854 грн. У зв’язку з цим відповідно коригуються й інші виплати, що прив’язані до прожиткового мінімуму:

  • мінімальна пенсія з 1 769 грн до 1 854 грн;
  • надбавки до пенсій за понаднормовий страховий стаж, підвищення, щомісячна державна адресна допомога до пенсії учасникам та інвалідам війни, пенсії за особливі заслуги.

З 1 грудня буде чергове зростання прожиткового мінімуму, для непрацездатних громадян його розмір складе 1934 гривні. Крім того, зросте і розмір мінімальної заробітної плати з 6 до 6,5 тис. грн. Відтак підвищиться мінімальна пенсія за віком для пенсіонерів від 65 років за наявності у них страхового стажу 30/35 років з 2,4 до 2,6 тис. грн.

 

Підтримка старожилів

З 1 жовтня 2021 року буде встановлена щомісячна доплата до пенсії до 400 грн для пенсіонерів віком 75-80 років. При цьому мінімальна пенсійна виплата для них встановлюється у розмірі 2,5 тис. грн за наявності страхового стажу 20/25 років і більше. Цю доплату отримає майже 1 мільйон пенсіонерів.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року уряд встановив порядок виплати від держави щомісячної адресної соціальної допомоги пенсіонерам, яким виповнилося 80 та більше років та які потребують постійного стороннього догляду.

Допомога призначається у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тож із 1 липня ц. р. ця доплата становить – 1854 грн х 40%= 741,6 грн.

Додати коментар