До місцевих бюджетів платники Київщини спрямували 8,7 млрд грн

Одним із важливих джерел доходів бюджетів органів місцевого самоврядування є місцеві податки і збори. У січні – червні 2021 року до місцевих бюджетів від платників податків надійшло 8,7 млрд гривень. Про це повідомила начальник ГУ ДПС у Київській області Олена Виноградова. Вона зазначила, що порівняно з відповідним показником минулого року, показник зріс на 21% або півтора мільярди гривень.

Найбільше коштів для розвитку місцевих громад внесено платниками податків Бучанського району – 2 млрд грн, Білоцерківського – 1,3 млрд грн та Броварського – 1,2 млрд грн.

У розрізі основних платежів наразі до місцевих скарбниць сплачено 5,7 млрд грн податку на доходи. Темп приросту при цьому склав 23%, тобто додатково надійшло більше 1 млрд грн.

Платники податку на землю за півроку спрямували 743,3 млн грн, додатково наповнивши скарбниці на 66 млн грн у порівнянні з минулочіним показником.

Також платниками пристоличного регіону внесено 288,7 млн грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. При цьому збільшено темпи зростання на 39%, що у грошовому вираженні дорівнює 81 млн гривень. 

5,6 млн гривень сплатили власники елітних автомобілів у рахунок транспортного податку. При цьому, юридичні особи поповнили місцеву казну на 3,1 млн грн, фізичні – 2,5 млн гривень.

Майже на 19% або на 207 млн гривень збільшились надходження зі сплати єдиного податку: піврічний внесок від малого та середнього бізнесу наразі дорівнює 1,3 млрд гривень.

Збільшились надходження також зі сплати акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами на 26%, а сума, що надійшла до бюджетів складає майже 300 мільйонів гривень. 

ГУ ДПС у Київській області

 

Олена Виноградова: «На Київщині ріст кількості платників податків становить 5,9 тисяч»

Наразі в територіальних органах ГУ ДПС у Київській області обліковується понад 184 тисяч платників, із них – 79,5 тисяч юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців – 105,5 тисяч. Про це повідомила начальник пристоличної податкової служби Олена Виноградова. За наданою інформацією, приріст до січня-червня 2020 року становить 3,4% або 5,9 тисяч платників.

З початку  року власний бізнес започаткували понад 10 тисяч суб’єктів господарювання. З них – 1,8 тисяч юридичних осіб та 8,5 тисяч фізичних осіб – підприємців. Ріст до минулорічного показника становить 14% або 1317 платників.

Щодо кількості платників податку на додану вартість слід відмітити, що на сьогодні, реєстр налічує 17,7 тисяч платників податку. Це на 4,1% або 702 платника більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

ГУ ДПС у Київській області звертає увагу новостворених платників, що на сьогодні, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація у формі відкритих даних  оприлюднюється для вільного та безоплатного доступу до неї у розділі «Відкриті дані» на  вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/datasets.php.

ГУ ДПС у Київській області

 

Що є доходом ФОП загальної системи оподаткування

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України визначено, що об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі – підприємцю як у грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

– виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок або в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);

– виручка в натуральній (негрошовій формі);

– суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

ГУ ДПС у Київській області

 

Як ФО – громадянину України зареєструватись у ДРФО – платників податків та отримати документ, що засвідчує реєстрацію

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що фізична особа незалежно від віку, яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр), зобов’язана особисто або через представника подати до контролюючого органу облікову картку фізичної особи – платника податків за ф. № 1ДР та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство).

Якщо у документах, що посвідчують особу, відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія, який імплантовано у зазначені документи, особа пред’являє:

– довідку про внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру (далі – Реєстр) та видані документи, що складаються у формі витягу з Реєстру;

– довідку про реєстрацію місця проживання/перебування особи, видану органом реєстрації, якщо після формування витягу з Реєстру змінилися дані щодо місця проживання особи;

– довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або довідку, що підтверджує місцеперебування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї (за наявності таких документів).

Для отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, фізична особа пред’являє документ, що посвідчує особу.

документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, надається протягом 3-ох робочих днів з дня звернення фізичної особи до контролюючого органу за місцем проживання фізичної особи.

Громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, можуть звернутися за отриманням документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, до будь-якого контролюючого органу. У такому разі строк видачі документа може бути продовжено до п’яти робочих днів.

ГУ ДПС у Київській області

 

Які ФОП – платники ЄП не застосовують РРО та/або ПРРО з 01січня 2021

Головне управління  ДПС у Київській області нагадує, що реєстратори розрахункових операцій  та/або програмні РРО (РРО/ПРРО)  не застосовують фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи.

Також з 01 січня 2021 року РРО та/або ПРРО не застосовуються фізичними особами підприємцями – платниками єдиного податку другої – четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

ГУ ДПС у Київській області

 

Які документи надаються для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними та/або тютюновими виробами

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що СГ для отримання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, подають податковому органу заяву на видачу відповідної ліцензії та документ, що підтверджує сплату квартальної суми за таку ліцензію з відміткою банку.

Роздрібну торгівлю алкогольними напоями (крім столових вин)  та  тютюновими виробами  СГ, у тому числі  виробники,  можуть здійснювати лише за наявності ліцензій на роздрібну торгівлю.

Ліцензія видається за заявою СГ, у якій вказується вид господарської діяльності, на провадження якого СГ отримує ліцензію, зокрема, роздрібна торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами.

У Заяві   на ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік РРО/ПРРО (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (книг обліку РО), фіскальні номери ПРРО, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями справляється за кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку РО), яка знаходиться у місці торгівлі, на роздрібну торгівлю тютюновими виробами за кожне місце торгівлі.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами вноситься щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

Для контролю  за сплатою річної плати за ліцензії, СГ подає контролюючому органу, уповноваженому видавати ліцензії, копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар