Погляд крізь роки…

За час існування школа дала початкову художню освіту понад 400 учням. Для багатьох  вона стала тією стартовою доріжкою, з якої вони пішли в прекрасний світ мистецтва, продовживши навчання в спеціальних художніх вищих і середніх учбових закладах,  як в Україні, так і за кордоном; стали художниками, дизайнерами, архітекторами, педагогами. Дехто з них повернувся  викладати до рідної школи. Не всі пов’язали  cвоє майбутнє з мистецтвом та всі з особливим теплом згадують роки, проведені в стінах рідного закладу, своїх друзів, викладачів.

Школа має свою історію свої традиції.                                                         

Заснування її в  давньому Переяславі, місті, що дихає історією,  не випадкове. Тут все є для  проростання молодих пагонів мистецької освіти: історичні, архітектурні пам’ятки, свідки славетного минулого; багатий культурно-мистецький спадок; унікальні етнографічні зібрання, що знаходяться в численних музеях міста; чарівні краєвиди Переяславщини. 

Школа була створена на основі студії образотворчого мистецтва, що мала звання «народної». керівником якої був Куций С.Ю., котрий і очолював заклад майже 30 років.

Провідним моментом в роботі школи є поглиблене вивчення народного мистецтва, збереження та примноження наших національних традицій.  Діти окрім основних предметів (малюнку, живопису, композиції, історії мистецтв) займаються (за вибором) вишивкою, ткацтвом, лозоплетінням, ліпленням. Значна увага приділяється творчому мисленню і фантазії у дітей. Особлива, затишна, неповторна атмосфера творчості панує в закладі. 

Школа живе насиченим, яскравим життям.  Її учні приймають участь в обласних, всеукраїнських виставках, конкурсах, олімпіадах, виборюють призові місця, стають дипломантами мистецьких фестивалів.. Вони гідно представляли Україну  на міжнародних конкурсах у Франціїї, Бельгії, Македонії і містах ближнього зарубіжжя. Запорукою успіху її вихованців є те, що школа сформована на національному підґрунті і має своє власне обличчя.

В стінах художньої школи постійно функціонують виставки: це і творчі роботи самих учнів, і колишніх випускників, викладачів, художників, народних майстрів. Тут проводяться екскурсії, влаштовуються конкурси, творчі зустрічі з цікавими  людьми, поетами, музикантами, художниками, читаються лекції.

Школа плідно співпрацює з університетом Григорія Сковороди, музеями НІЕЗ «Переяслав», які в свою чергу відслідковують і підтримують юні таланти, влаштовуючи виставки їх робіт, сприяючи видаючи каталог. 

Педагогічний колектив  береже добрі традиції школи, що склалися протягом років, доповнюючи і розвиваючи їх, працює над втіленням в життя нових ідей і проектів.

Ірина Кузьмицька, директор ПХШ 

https://www.facebook.com/groups/269468431031218

   

 

Додати коментар