Уряд спростив процедуру отримання субсидій (оновлено)

Нові зміни дозволять перепризначати субсидії без подання відповідної заяви.

Кабінет міністрів 19.05.2021 р. вніс зміни у критерії для призначення житлових субсидій, спростивши процедуру їх отримання.

Уряд спрощує процедуру отримання субсидії. З травня цього року були запроваджені нові правила отримання допомоги.

Нові зміни дозволять перепризначати субсидії без подання відповідної заяви. З деякими винятками. При цьому верифікація (перевірка) субсидій продовжується.

Нові зміни стосуються питання наявності декількох об’єктів житла.

Якщо хтось із складу сім’ї отримувача субсидії є власником більше як одного житлового приміщення (крім житла що перебуває у спільній сумісній чи частковій власності, а також житла розташованого в сільській місцевості), то субсидія  призначена не буде.

Тобто, якщо у вас є квартира в місті та будинок у селі, то це не завадить вам отримати допомогу. Так само, якщо у вас є ще одне житло на правах спільної власності з іншими людьми.

Збільшено розмір депозиту, який впливає на те, чи буде отримана субсидія. Також претендувати на субсидію можна, маючи на депозиті до 100 тис. грн”.

Справи про призначення субсидій в окремих випадках, які раніше розглядали спеціальні комісії, тепер розглядатимуть органи соціального захисту населення, що дасть змогу втричі скоротити терміни розгляду заяв.

Оновлення. Як повідомляє пресслужба Мінсоцполітики, рішенням уряду передбачено:

  1. Не враховування доходів від розміщення депозитів, оскільки банківські установи подають звіт до ДФС загальною сумою, і наразі відсутня персоніфікована інформація про доходи фізичних осіб від розміщення депозитів.
  2. Збільшення до 100 тис. грн суми коштів на депозитному рахунку, перевищення якої позбавляє громадян права на отримання житлової субсидії.
  3. Не враховування житлових приміщень, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності (переважно це приватизація житла), а також тих, які знаходяться в сільській місцевості.

 

Домогосподарствам, у яких відсутні критерії, за яких житлова субсидія не призначається, передбачено автоматичне перепризначення субсидії.

Рішення про призначення житлових субсидій таким домогосподарствам в автоматичному режимі приймається органами соціального захисту населення на підставі інформації Мінфіну за результатами проведеної верифікації даних щодо одержувачів житлових субсидій (наявність у власності житлових приміщень, транспортних засобів, депозитних рахунків та інше).

Таким чином, призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

  • надавалася у грошовій безготівковій;
  • була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи);
  • була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

Постановою передбачається застосування її норм з 1 травня 2021 року.

На подання документів дали п’ять місяців, до вересня включно.

 

Додати коментар