Доставка пенсій зміниться: чого очікувати з вересня

На попередній десятій черговій сесії Переяславської міської ради начальник Переяслав-Хмельницького об’єднаного управління пенсійного фонду України Київської області Тетяна Бугай повідомила про зміни, які відбудуться у доставці пенсійних виплат вже з вересня цього року. 

Від 1 вересня виплата пенсій та грошової допомоги здійснюватиметься через поточні рахунки уповноважених банків для всіх одержувачів, крім:

– людей з інвалідністю І групи;

– осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду;

– осіб, які досягли 80-річного віку;

– одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та допомоги на догляд.

Отримання пенсій та грошових допомог через поточні рахунки в банках дасть можливість одержувачу в будь-який час мати інформацію про фактичні суми перерахованих йому пенсій та грошових допомог, перевіряти їх, мати можливість документально підтвердити перераховані суми за будь-який період у випадках необхідності або спірних ситуаціях. Такий механізм спрятиме прозорості та підконтрольності виплати пенсій та грошових допомог.

Одержувачі, які ще не обрали собі уповноважений банк, зможуть це зробити до 1 вересня 2021 року. У разі, якщо до 1 вересня 2021 року одержувач не визначить для себе уповноважений банк, то рахунок йому (крім осіб з окремих категорій, зазначених вище) буде відкрито в уповноваженому банку, визначеному Кабінетом Міністрів України (Ощадбанк) за зверненням органів Пенсійного фонду України або органів соціального захисту. Людина зможе в будь-який момент змінити уповноважений банк за власним бажанням.

Оплата послуг з доставки пенсій та грошової допомоги за фактичним місцем проживання одержувачам з числа людей з інвалідністю І групи, осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду, осіб, які досягли 80-річного віку, одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд здійснюватиметься за рахунок коштів Пенсійного фонду України або коштів державного бюджету.

“Перехід на отримання пенсій з готівкової на карткову форму має відбуватись поступово та реалізовуватись як право людей, а не зобов’язання”, – сказав прем’єр Денис Шмигаль за підсумками наради з питань тарифів на оплату послуг “Укрпошти”. Тому як такої обов’язкової примусової виплати через банки не буде. 

На сьогоднішній день у Переяславській громаді виплачують пенсію близько десяти з половиною тисячам пенсіонерам: вісім з половиною по місту зокрема, а по селах громади – це ще дві тисячі. 

Близько 65% пенсіонерів наразі отримують пенсії через банківські установи. Середній розмір пенсії у громаді складає 3200 гривень, а в області – 3700 гривень. 

Додати коментар