Засідання ТЕБ та НС: що зі сміттєзвалищами у громаді?

На позачерговому засіданні комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулося 14 травня, обговорювали інформацію щодо санкціонованих та несанкціонованих сміттєзвалищ на території Переяславської міської територіальної громади.

Під час двомісячника благоустрою на території громади передбачили облікувати та організувати ліквідацію стихійних сміттєзвалищ. Таких попередньо нарахували аж п’ятнадцять: одне по вулиці Музейній у Переяславі (поблизу музею під відкритим небом) чотири у селах Дем’янці та Харківці, по одному – в Мазінках та Вочкові, три – у Гланишеві, та ще п’ять, чи не найбільше, у межах сіл Гайшин, Гребля, Чирське.

У деяких із вищезгаданих сіл старости вже неодноразово протягом останніх двох місяців організовували толоку, щоб більш-менш прибрати наслідки бездумного вивезення побутового та органічного сміття.

Загальноміське сміттєзвалище розташоване у Великій Каратулі та знаходиться на балансі ВУКГ.  На випадок самозаймання чи пожежі там зможуть долучити і власну, і додаткову техніку. За минулий рік пожежники Київщини виїздили на самозаймання несанкціонованих сміттєзвалищ більше сотні разів. Час від часу вогонь від спалахування таких сміттєвих осередків досягав житлових будинків та будівль підприємств, які знаходилися неподалік. Окрім того, викинутий людиною побутовий непотріб у лісосмугах, особливо поліетилен, завдяки вітру перелітає на всю площу засіяних полів та на дорогу. Єдиний вихід нарешті це припинити – бездумно не смітити там, де ніхто не прибере, компостувати органіку, та довіритися послузі вивозу побутових відходів, яка здійснюється у Переяславській громаді. 

Додати коментар