Відбулися урочистості з нагоди Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Друга світова війна – найжахливіша рана людства, кривава сторінка історії, що злилася слізьми згорьованих, тілами вбитих і закатованих, біллю скалічених, сторінками понівечених доль. У цій жахливій війні загинули від 50 до 85 мільйонів людей: військових, мирних жителів, людей різного віку.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом і союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (більше 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7 мільйонів осіб. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тисяч стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі…

Тож у ці пам’ятні дні травня і Переяславська громада згадувала та вшановувала героїв-визволителів. Тих, хто загинув і хто життям своїм розбудовував Україну. Віддала данину шани нашим прадідусям, дідусям, батькам, котрі встелили своїми життями шлях до великої перемоги над фашизмом.

Право підняти Державний прапор України надали членам міської ради дітей Переяслава, переможцям обласних та всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт Владиславу Клоку та Аліні Думан.

Гімн України звучав у виконанні Ганни Ляч, Анастасії Петрової, Андрія Іващенка та Марка Мельника.

Із вітальним словом до земляків звернувся міський голова Вячеслав Саулко: «Ми низько схиляємо голови перед жертвами нацистського режиму, перед усіма воїнами, які хоробро протистояли загарбникам. Ми пишаємося славою наших дідів, прадідів, які принесли очікуваний мир світу та Україні. Вони довели, що Україна – це країна самовідданих, мужніх людей… Нажаль, нині наша держава проходить чи не найважче за часи своєї незалежності випробування – випробування на єдність та територіальну цілісність. Щиро віримо, що нове українське покоління з такою ж гідністю зможе відстояти мир та спокій на рідній землі. У цей світлий день щиро бажаю всім міцного здоров’я і довголіття, добра і радості, злагоди у суспільстві, оптимізму, щасливого сьогодення і непохитної віри у те, що завтрашній день буде обов’язково мирним, світлим і щасливим!…». Привітав присутніх і військовий комісар Переяслав-Хмельницького територіального центру комплектування та соціальної підтримки, учасника війни на сході України Андрій Конон. Власні поетичні рядки про війну зачитав переяславець, “дитина війни” Василь Потупа.

Хвилиною мовчання згадали воїнів-визволителів, які восени 1943 року, 76 років тому ціною власного життя звільнили наше рідне місто від німецько-фашистських загарбників; переяславців, які загинули у горнилі другої світової війни; наших земляків воїнів-інтернаціоналістів; героїв Небесної Сотні; загиблих під час війни на сході наших співгромадян, військових Збройних Сил, мирних жителів, волонтерів; мешканців нашої громади, що поклали своє життя на сході України на вівтар миру, свободи та демократичних цінностей. У скорботі та із великою вдячністю згадали тих, чий життєвий подвиг сьогодні дарує нам надію й мир.

Молилося за Україну та мир на українській землі духовенство УПЦ на чолі з благочинним Іоаном Бобітком.

Ми не маємо права забувати про захисників і визволителів рідної землі, які пройшли крізь найскладніші випробування, відстояли право людей на свободу, мир, врятували від руйнації нашу країну та світ. І на знак пам’яті, шани та безмежної вдячності Героям, до підніжжя Меморіалу Слави воїнів загиблих у ІІ світовій війні; меморіального комплексу переяславцям, загиблим під час АТО; пам’ятного знаку воїнам-афганцям та братської могили загиблим героям битви на Букринському плацдармі, від вдячних нащадків лягли живі квіти.

Захід організували та провели фахівці відділу культури та туризму, ЦКМ і місцевого університету (ведучий урочистостей – Андрій Іващенко).

 

Додати коментар