Біля Діброви знову з’явилася скульптура оленя

На пів дорозі між Великою Каратуллю та Студениками (урочище Діброва) від минулого вівторка з’явився незвичний знак – скульптура оленя. Як з’явився він тут, Переяслав.City попросив прокоментувати ініціатора ідеї, керівника ПОА “Україна” Григорія Порала, 63 роки.

– Жителі Переяславщини старшого віку, звичайно ж, пам’ятають, що на цьому місці ще з 1950-х років стояла бетонна скульптура оленя із оленицею, що лежить поруч. На жаль, мисливці за металом заради арматури розламали її ще в 90-ті, хоча залишки її і зараз збереглися на горбочку. Ця місцина завдяки скульптурі мала особливий шарм, а автобусну зупинку, яку обладнали навпроти, так і назвали – “Олені”. Ми з хлопцями мого віку любили на лижах ходити сюди з Великої Каратулі, адже там є височенький горб.

Скульптура колишня, класичнаСкульптура колишня, класична

Я, вже будучи керівником агрофірми, весь час виношував ідею поновити цю пам’ятку. Звичайно ж, уже в іншому вигляді. Знайшов однодумців, зокрема Олександра Середнього та Анатолія Карп’юка. Вирізали з товстого заліза у нашій майстерні, пофарбували відповідно. А де взяли ескіз? Побачили подібного оленя на Черкащині, недалеко від повороту із золотоніської траси на Канів. Поїхали туди, виготовили трафарет з фанери фактично 1:1. Далі – справа техніки.

Перед установкою залили на місці фундамент трохи нижче попередньої скульптури. Наша – висотою близько двох метрів. Але це ще не все. У планах – зробити там невеличку зону відпочинку, з лавочкою, можливо, невеличкою клумбою. Сподіваємось, наші старання оцінять жителі Переяславщини та їхні гості, і ця місцина надовго буде радувати їхнє око.

Додати коментар