11 квітня – Міжнародний день визволення вязнів фашистських концтаборів

Сьогодні  Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Це пам’ятна дата, що відзначається на честь події, яка мала місце 11 квітня 1945 року, коли в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

У березні 1945 року німецьке командування й основна частина охорони втекли з табору перед загрозою американських військ. Тоді, безпосередньо перед прибуттям американців, на території найбільшого концентраційного табору Бухенвальду спалахнуло збройне повстання, що організували ув’язнені. Коли в концтабір ввійшли американські війська, повстанці уже перебрали на себе контроль. Над табором підняли червоний прапор. 11 квітня – день входження американців на територію Бухенвальду – і був прийнятий як дата, коли відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Після того як табір перейшов під юрисдикцію СРСР його долучили до системи концентраційних таборів НКВС, а 1948 повністю інтегрували в систему ГУЛАГ.

                                                                Дорогі земляки!

Сьогодні ми з болем у серці згадуємо тих, хто навіки залишився за колючим дротом гітлерівських концтаборів, низько вклоняємося перед мужніми людьми, які наперекір усім смертям зуміли вистояти у фашистському полоні.

Історія жертв нацистських переслідувань – це жахи війни, страждання на чужині, боротьба в лавах антифашистського опору. Незважаючи на тяжкі випробування, ці сильні духом люди гідно пройшли свій тернистий шлях, зробили вагомий внесок у відбудову зруйнованої країни.

Наш святий обов’язок – зберегти пам’ять про мільйони безневинно загиблих у фашистських концтаборах, створити для колишніх в’язнів належні умови життя, забезпечити необхідні захист та підтримку, оточити теплом та увагою.

Глибока вдячність вам за величний подвиг і самовідданість, проявлені задля майбутніх поколінь.

Міський голова                                                                                                          Вячеслав САУЛКО

Додати коментар