До уваги сільгоспвиробників та експортерів рослинної продукції

Основними завдання служби в галузі фітосанітарії є охорона рослинних багатств країни та контроль фітосанітарного стану рослинної продукції, що вивозиться. Існує ряд міжнародних документів, що регулюють міжнародну торгівлю продукцією рослинного походження з метою запобігання розповсюдження особливо небезпечних шкідливих організмів.

01 липня .2017 року набрали чинності рішення Ради Євразійської економічної комісії №157 від 30.11.2016. «Про затвердження Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу», № 158 «Про затвердження єдиного переліку карантинних об’єктів Євразійського економічного союзу» та № 159 «Про затвердження Єдиних правил і норм забезпечення карантину рослин на митній території Євразійського економічного союзу». (з текстом цих документів  можна ознайомитись  на офіційному сайті Держпродспоживслужби в розділі міжнародне співробітництво-фітосанітарія-фітосанітарні вимоги країн, за посиланням:http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Fitosanitarni_Vimogi_Krain/89)

Однією з вимог ЄАЕС, яка ускладнює експорт з України певних рослин та продуктів рослинного походження, є вимога щодо походження цих продуктів із зон вільних від певних організмів для певного об’єкта регулювання. Так, зокрема,  згідно з рішенням № 157 імпорт картоплі до країн ЄАЕС повинен здійснюватись відповідно до пунктів 22-24 розділу ІІІ та пункту 1 таблиці 2 Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинних об’єктів на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу, а насіннєвої картоплі – відповідно до пунктів 18,19 та пунктів 13,14  таблиці 1 вказаних Єдиних карантинних фітосанітарних вимог. З огляду на вищезазначене, експорт картоплі до Республіки Білорусь повинен здійснюватись виключно із місць виробництва або виробничих ділянок вільних від картопляної молі (Phthorimaeaoperculella),картопляного жука блошки (Epitrixcucumensis),золотистої картопляної нематоди (Globoderarostohiensis), блідої картопляної нематоди (Globoderapallida)та інших карантинних шкідливих організмів передбачених вимогами.

При здійсненні експорту деревини до Туреччини враховуються вимоги  Положення Про карантин рослин Турецької Республіки, а саме походження  з виробничих ділянок вільних від вусачів ( Monochamus spp.), смолівок (Pissodes nemorensis, P. strobi, P. terminalis, P. Castaneus) та заболонників (Scolytus morawitzi).

При намірах експортувати до Китаю зерно ячменю, сої, чи кукурудзи необхідно забезпечити виконання ряду фітосанітарних вимог зазначених в Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог, які були підписані між Генеральною адміністрацією  нагляду  за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки та Міністерством аграрної політики та  продовольства України.

З метою врегулювання питання встановлення зон, ділянок та/або місць виробництва вільних від певних видів шкідливих організмів та відповідно до  ст.31 Закону України “Про карантин рослин” розроблено  “Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки”,  затверджений  наказом Міністерства аграрної політики та продовольства  України від 07.08.2012 за № 487.

З метою реалізації фітосанітарних вимог сільгоспвиробникам та експортерам пропонується провести роботу повстановленню ділянок та/або місць виробництва, вільних від конкретних шкідливих організмів для певного об’єкта регулювання, якщо такий захід вимагає країна імпортер.Форма заяви та процедура затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України, за посиланням: (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1444-12)

Для встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки вільної від зазначеного шкідливого організму суб’єктом господарювання до територіального органу Держпродспоживслужби подається:

  • заява про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (у додатковій інформації заяви необхідно зазначити перелік шкідливих організмів відносно яких планується офіційно встановити вільне місце виробництва або виробничу ділянку);
  • копія плану земельної ділянки (витягу з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
  • копія документа, який засвідчує право власності або користування (у тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
  • документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів.

За результатами розгляду заяви та проведених заходів, що здійснюються протягом 10 робочих днів у вегетаційний період відповідним  наказом присвоюється та/або поновлюється офіційний статус місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, відповідно до Порядку, присвоюється реєстраційного номера.

У наказі про присвоєння офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, з переліком заходів, що підлягають обов’язковому виконанню для підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, зазначаються:

  • реєстраційний номер місця виробництва або виробничої ділянки;
  • найменування (прізвище, ім’я, по батькові), місцезнаходження (місце проживання), код згідно з ЄДРПОУ (реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті) власника (користувача) місця виробництва та/або виробничої ділянки;
  • місцезнаходження та площа місця виробництва та/або виробничої ділянки;
  • перелік заходів, що підлягають обов’язковому виконанню особою для підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області

провідний спеціаліст відділу карантину управління фітосанітарного контролю

Олег Кутовець

Додати коментар