Відбулося обрядове свято «Запальна Масниця»

14 березня 2021 року Переяславська громада у селі Гланишів святкувала обрядове свято «Запальна Масниця». Свято символізує прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали «проводи зими» та початок весни і весняного землеробства. У цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило. Свято є безтурботним та веселим. У цей день дівчата з радістю співають, танцюють та гучними розвагами вітають прихід весни та зародження нового життя.

Святковою концертною програмою, веселими конкурсами та смачною кашею вітали організатори заходу – працівники Переяславського центру культури і мистецтв (учасники вокальних ансамблів сіл: Велика Каратуль, Вовчків, Гланишів та солісти Переяславського ЦКМ) за підтримки відділу культури і туризму Переяславської міської ради.

Добра, тепла та всіляких гараздів зичили: голова Переяславської міської ради Вячеслав Саулко, староста села Гланишів Світлана Кондратенко, а також меценати свята директор ТОВ «Стейк-Агро» Іван Забара та депутат Київської обласної ради, керівник ФГ «Геркулес» Віктор Шеремета, що ініціювали смачну гостину на селі. 

Додати коментар