У місті відзначили 207-річницю з дня народження Тараса Шевченка (Фото, відео)

9 березня, коли не лише в Україні, а й по всьому світу, багато хто відзначає 207-річницю з дня народження Тараса Шевченка, у Переяславі відбулися урочисті заходи. Як відомо, доля чи не найвидатнішого українця була тісно пов’язана з нашим містом. Тут він не раз бував, написав немало своїх видатних творів. А найвідомішим місцем його перебування був будинок близького приятеля, лікаря Андрія Козачковського, в якому нині розміщується музей “Заповіту”.

Сьогодні на подвір’ї цієї історичної садиби зібралося немало місцевих шанувальників Кобзаря, серед них міський голова Вячеслав Саулко, його заступники Анатолій Фесенко, Оксана Степаненко, Ольга Огієвич, секретар міської ради Лідія Оверчук,  професори місцевого університету, учнівська та студентська молодь, представники громадськості.

У ході урочистостей міський голова Вячеслав Саулко наголосив, що сучасникам важко переоцінити значення творчості Т.Шевченка для України та українців, відмітивши, що саме він глибоко розкрив душевне багатство українського народу, осмислив минуле, сучасне й майбутнє України. Зазначив, що творчість Великого Кобзаря стала духовною основою формування сучасної української нації, тому що для українців всіх наступних поколінь Т.Шевченко став могутнім джерелом національної свідомості, символом України.

Слово для виступу також мали: доктор філології, професор університету Григорія Сковороди у Переяславі Микола Корпанюк, заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав», професор Олександр Колибенко, к.і.н., доцент, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності місцевого університету Василь Дудар.  У своїх виступах вони вшанували величну постать геніального поета, який хотів бачити Україну вільною і незалежною, бажав справедливості та добробуту для нащадків, прагнув, щоб Україну було визнано всіма державами світу як могутню Європейську державу.

На знак пошани до творчості великого поета переможниці літературно-мистецького фестивалю «Переяславська осінь Кобзаря», учениця ЗОШ І-ІІІ ст. №5 Надія Томчук прочитали послання «І мертвим, і живим…», а учениця ЗОШ І-ІІІ ст. №7 Вікторія Якубовська виконала пісню на вірші Тараса Шевченка.

Після невеликого мітингу до погруддя Кобзаря від вдячних нащадків лягли живі квіти.

Захід організований відділом культури і туризму (керівник – Анна Скляренко) та КЗ “Переяславський центр культури і мистецтв” (керівник – Тарас Близнюк). Провів урочистості Едуард Нікітін.


Додати коментар