Патронат над дитиною – нова комплексна послуга, яка надається у Переяславській громаді

23-24 лютого на базі приміщення Переяслав-Хмельницької міськрайонної філії Київського обласного центру зайнятості пройшла робоча зустріч з питань впровадження послуги патронату в Переяславській міській громаді.  У заході взяли участь заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Переяславської міської ради Оксана Степаненко, директор Київського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Ібрагімова, національний тренер з питань підготовки кандидатів у патронатні вихователі Наталія Боровко,  директор міського центру соціальних служб Переяславської міської ради Людмила Борисюк, начальник служби у справах дітей та сім’ї виконавчого комітету Переяславської міської ради Катерина Лой, психолог Ольга Шишкіна,  патронатний вихователь Наталія Дудко та представники дотичних суб’єктів соціальної роботи.

Були розглянуті питання, які є особливо актуальні для Переяславської громади:

напрацювання алгоритму роботи з родиною патронатного вихователя, забезпечення її функціонування на території Переяславської громади; робота міждисциплінарної команди у разі виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, прийняття рішень в найкращих інтересах дітей.

В сучасних умовах деінституалізації (розформування інтернатних закладів) важливим є влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сімейні форми виховання: усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу.

Патронат над дитиною – це нова комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Іншими словами, у разі виявлення таких сімей, діти не поміщуються в інтернатні заклади, а влаштовуються на період від 3-х до 6-ти місяців у родину патронатного вихователя, який пройшов відповідне навчання та має умови для тимчасового перебування дітей.

На території Переяславської громади на даний час функціонує одна родина патронатного вихователя, в якій проживає троє діток. А працівниками центру соціальних служб спільно зі службою у справах сім’ї та дітей проводиться ряд заходів щодо  можливості повернення дітей в біологічну родину.

З питань створення патронатної родини, прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу, звертайтеся до міського центру соціальних  служб вул. Шевченка,22а, м. Переяслав, т. 5-45-37

Юлія Лялька, заступник директора міського центру соціальних служб

Додати коментар