Відбувся круглий стіл “Національно-патріотичне виховання молоді Переяславщини: реалії і перспективи”

Напередодні Дня Героїв Небесної сотні з метою зробити свій внесок у їхню справу боротьби за свободу, честь і гідність Української нації, за Українську Самостійну Соборну Державу в Переяславському будинку художньої творчості дітей, юнацтва і молоді 19 лютого 2021 року відбулася зустріч небайдужих переяславців за круглим столом на тему «Національно-патріотичне виховання молоді Переяславщини: реалії і перспективи».
З відомих широкому загалу громадськості крім славнозвісного просвітянина і науковця Корпанюка М.П. в роботі круглого столу взяли участь депутати Київської обласної ради Онопрієнко-Капустіна Н.В., Шеремета В.В., заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради (соціально-гуманітарного напрямку) Степаненко О.С., начальник відділу культури Скляренко А.С.. Освіту представляли головний спеціаліст відділу освіти Нечипоренко Т.М. і директор Станції юних туристів Близнюк А.І.
Розпочав зустріч Юденко В.М. інформацією, що організатором круглого столу є громадська організація «Переяславський Клуб Джура», яка була створена наприкінці грудня минулого року і йому надана честь очолити роботу Клубу. Співорганізатором заходу виступила Громадська ініціатива «Корінь нації», керівником якої є досить відомий своєю надзвичайною енергією і громадською активністю Богатир М.М.. Ідею проведення заходу підтримав Рондзістий Т.І., директор Міжнародної благодійної установи «Центр Національного Відродження», який користуючись нагодою передав Миколі Богатирю книги для його інформаційно-просвітницького центру. Під час обговорення свою позицію і пропозиції висловили також представники інших громадських організацій: від ГО «Арії» Шекмар В.В., від товариства «Колос» Салько Б.М., від ГО «Нова Хвиля» Сверстюк Р.О.
На круглому столі було констатовано, що в Україні формування молодої генерації українців в українському дусі набуло статусу державної політики і надвідомчого характеру, а також стало одним з пріоритетів діяльності найвищих органів державної влади. Водночас спостерігаються негативні тенденції: конкретні дії часто підміняються лише патріотичною риторикою, непомірним ажіотажем, спекуляціями на темі патріотизму і профанацією процесу патріотичного виховання. Характерно, що історія незалежної Україна має безліч прикладів теоретизування та декларування різноманітних намірів, починів, ініціатив. Обмаль фактів успішної реалізації концепцій і програм, завершення розпочатих справ. Особливу небезпеку створюють ініціативи, які залежать від політичної кон’юнктури, оскільки породжують байдужість громадян до активної участі. Незадовільним є також висвітлення у ЗМІ і загалом донесення до громадськості інформації про дії органів влади та зацікавлених громадських організацій щодо вироблення єдиної державної політики та подальшого формування комплексної системи з національно-патріотичного виховання. Брак відповідних кадрів ускладнює процес з формування національної ідентичності через відновлення історичної пам’яті та гальмує реалізацію «декомунізаційного пакету» законів.
Учасники Круглого столу звернули увагу, що в Переяславі досі не створено Координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання, не дивлячись на рекомендації органів державної влади до 30 грудня 2016 року вирішити питання щодо утворення згідно Постанови КМУ від 7 грудня 2016 року №999. Як результат відсутності такої ради в Переяславі за п’ять років не прийнято ні Програми заходів, ні Плану дій на виконання Стратегії національно-патріотичного виховання. Таким чином окремі патріотичні заходи, які є ініціативою навчальних закладів або окремих громадян, без належної підтримки органів місцевого самоврядування та організації ними системної роботи мають невисоку ефективність у напрямку формування української національної ідентичності та національної свідомості в мешканців Переяслава.
За підсумком обговорення учасники круглого столу ухвалили відповідні рішення, які організаторам зустрічі запропоновано довести до відома керівників органів самоврядування і про їхнє реагування повідомити учасників круглого столу і громадськість Переяславщини.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Додати коментар