Міністерство освіти та науки разом з амбасадором реформи професійної освіти, кулінарним експертом та шеф-кухарем Євгеном Клопотенко працюють над зміною навчання кухарів та кондитерів. Пілотний проєкт розпочнеться вже у вересні на базі двох київських училищ. Про це йшлося сьогодні, 26 січня 2021 року, під час відкриття Навчально-практичного центру (НПЦ) кулінарії та кейтерингу в Київському вищому професійному училищі швейного та перукарського мистецтва, який стане частиною реформи.
Торік Київське училище швейного та перукарського мистецтва подалося на конкурс зі створення НПЦ. У новий освітній простір інвестували майже 5,8 млн гривень, з них понад 2 млн гривень — кошти держбюджету, решта 3,7 млн гривень — гроші місцевого бюджету. «Ми прагнемо зробити професійну технічну освіту престижною та сучасною, щоби випускники училищ були конкурентними на ринку праці», — говорить заступник голови Київської міської державної адміністрації Валентин Мондриївський. У навчальному закладі було проведено ремонт, облаштовано приміщення для практичних занять кухарів та закуплено професійне обладнання.
«Це лише перший етап реформи, мета якої зробити професію кухаря престижною та крутою. Ми створюємо зразкове професійне училище, досвід якого стане прикладом для професійних училищ по всій Україні, — зазначає амбасадор реформи професійної освіти, кулінарний експерт та шеф-кухар Євген Клопотенко. — На першому етапі ми забезпечили студентів комфортними умовами для навчання та сучасною технічною базою. На черзі створення нової навчальної програми рівня провідних світових кулінарних шкіл. Ніяких котлет та радянського підходу до навчання».
За словами кулінарного експерта, нова програма навчання буде якісно та суттєво відрізнятися від того, як навчають кухарів зараз. У планах Євгена Клопотенка перенести досвід навчання в закордонних кухарських школах на освітню програму для українських кухарів та надати студентам якісну практику.
«Коли Євген Клопотенко запропонував змінити підготовку кухарів, ми разом з управлінцями Києва підтримали його. Дійсно, зараз учні-кухарі вчаться за освітнім стандартом 2007 року, тоді як ринок праці вимагає від випускників уже інших навичок. Тож разом ми хочемо подолати розрив між підготовкою кваліфікованих робітників у профтехах і тим, чого реально потребує ринок праці. Проєкт, який плануємо запустити восени, триватиме кілька років і охопить новою програмою весь навчальний курс для учнів пілотних груп», — розповів заступник Міністра освіти й науки Ігор Гарбарук.