Відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня соборності України (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні в нашій країні відзначають День Соборності України. Він присвячений 102-річниці проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

День Соборності – це особливе свято покликане нагадати нам, що в якому б куточку країни ми не мешкали, якою би мовою не спілкувалися, яких релігійних або політичних переконань не дотримувалися, наші серця об’єднані любов`ю до України.

22 січня – річниця проголошення у 1918 році незалежності Української Народної Республіки. З цієї нагоди у залі міської ради відбувся урочистий захід. До присутніх звернувся міський голова Вячеслав Саулко, який привітав учасників зібрання з державним святом – Днем Соборності України, побажав миру, злагоди, взаєморозуміння, оптимізму та плідної праці на благо рідного міста і держави. Відразу потому Вячеслав Володимирович Подяками та пам’ятними подарунками відзначив кращих серед кращих представників громади: голову громадської ініціативи «Корінь нації», краєзнавця Миколу Богатиря, заступника директора з виховної роботи Переяславської ЗОШ І-ІІІ ст. №7 Костянтина Раковського, члена Національної спілки художників України, старшого викладача малюнку та живопису кафедри мистецьких дисциплін та методик навчання ДВНЗ «Університет Григорія Сковороди в Переяславі» Романа Мотузка, педагога, автора книги спогадів бійців АТО «Простір прихованого» Римму Товкайло, ученицю Переяславської ЗОШ І-ІІІ ст. №7, учасницю та призерку Всеукраїнськиї учнівських олімпіад Олександру Щербу, директора Переяславської ЗОШ І-ІІІ ст. №7 Галину Кітаєву.

Проголошення 22 січня 1919 року на Софійській площі Акту Злуки УНР та ЗУНР дало надію на омріяну самостійну українську соборну державу. І хоча та подія мала символічне значення, адже не вдалося втримати свою державу, вона окрилила і надихнула український народ, змусила повірити у власні сили і невідворотність перемоги.

Нині перед Україною постали ті ж загрози, що й у грізному 1919-му. І ми не маємо права схибити: надто багато крові вже пролилося в ім’я української незалежності.

Щороку 22 сiчня весь український народ iз вдячністю згадує тих героїв, якi боролися за об’єднання усiх національно-демократичних сил українства, хто словом i ділом намагався вiдродити незалежну Соборну Українську державу.

Також цього дня виповнюються роковини трагічної загибелі активістів Євромадану Сергія Нігояна, Юрія Вербицького (Герої України – посмертно) та Михайла Жизневського (нагороджений орденом  Героїв Небесної Сотні – посмертно).

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять мільйонів борців, які віддали своє життя на вівтар незалежності, соборності, державності рідної Батьківщини.

 День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.

Єдність українців, незалежно від регіону їх проживання – на Заході чи на Сході, на Півдні чи на Півночі або у Центрі України – є силою українців. Лише, коли ми об’єднані – ми зможемо здолати все,  будемо ми, і буде Україна.

Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє. Миру нам і нашій Україні!

Захід підготовлено та проведено фахівцями відділу культури і туризму та НЦК «Зустріч». Ведучий – Едуард Нікітін, солістки Юлія Ковалівська та Наталія Александрова.


 

 

Додати коментар