Свято з нагоди Дня Святого Миколая

Традиційно напередодні дня Святого Миколая відбулася зустріч в клубі «Пам’ять серця». Ця зустріч пройшла в рамках реалізації проєкту секретаріату Правління ГО «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» “Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму у Переяслав-Хмельницькому» (2018-2020 роки). Волонтери заздалегідь прикрасили залу Будинку освіти. Гостей зустрічала ялинка і святкова декорація. А на великому столі на всіх очікували солодощі у яскравих торбинках – подарунки від Олівера Брауна, керівника сервісного центру по обслуговуванню людей літнього віку (Мальтійська служба допомоги, місто Магдебург, Німеччина). Ці подарунки стали приємною несподіванкою для жертв нацизму та дітей війни.

Учасників святкового дійства привітала керівник проєкту Анелія Ковальська, яка розповіла про те, що було зроблено за період реалізації проєкту, подякувала кожному за його особисту участь урізноманітних заходах, за допомогу членам мало мобільної групи. Вона привітала присутніх зі святом і побажала, щоб Святий Миколай наділив усіх здоров’ям, вірою в завтрашній день та в удачу. 

Учасники зібрання оплесками зустрічали Раїсу Голованову, Заслуженого працівника соціальної сфери України, генерального директора центру надання соціальних послуг та соціальної інтеграції, яка також завітала на свято з подарунками. 

У той же день відбулася презентація виставки Німецького фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» – «Була висока трава». Це виставка про жертв нацизму, які вистояли і вижили у страшному пеклі концтаборів, у місцях підневільної праці. Це був хвилюючий момент. Присутні  в залі взяли в руки плакати й здалося, що зупинилась мить – з плакатів на них «дивилися» учасники цього ж таки проекту. Це – 96-річний Яків Ломака (с.Дівички), в’язень концтаборів Освенцім та Маутхаузен. Це – 93-річна Катерина Гопкало (м.Переяслав), жертва нацизму, колишній остарбайтер, яка постає на плакаті в обіймах двох волонтерів: німця Антона Зальфнера та українця Колі Руденка. На жаль, нині, в умовах карантину немає можливості представити цю виставку переяславцям. Але навесні, за кращих умов, виставка знайде своїх відвідувачів.

Додати коментар