13 жовтня – День народження Михайла Івановича Сікорського

Із 27 вересня по 16 жовтня 2020 року в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» відбувається комплекс заходів з вшанування пам’яті творця переяславських музеїв, патріарха музейної справи, почесного генерального директора Заповідника, Героя України Михайла Івановича Сікорського. Вони розпочалися 27 вересня 2020 року, в день смерті Михайла Івановича, покладанням квітів на його могилі на Заальтицькому кладовищі, у якому взяли участь адміністрація та співробітники НІЕЗ «Переяслав», ветерани музейної справи та мешканці міста.

28 вересня громадськість міста, співробітники Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» узяли участь у панахиді біля могили Михайла Івановича Сікорського, яку провів настоятель Вознесенської парафії Православної Церкви України у місті Переяславі о. Михаїл.

Починаючи з цього дня у різних музеях та відділах Заповідника проходять заходи, присвячені його пам’яті. У ході цих заходів усі бажаючі мають можливість доторкнулися до такої непересічної особистості, якою був Михайло Іванович, почути розповідь про його складний та гідний наслідування життєвий шлях, про його наукові здобутки, про всі етапи його непростої діяльності на ниві збереження, примноження та популяризації вітчизняної історико-культурної спадщини.

Так, наприклад, 30 вересня у Меморіальному музеї Г.С. Сковороди відбулося відкриття першої персональної фотовиставки Ніни Олександрівни Захарчук «Квітковий дивограй Ніни Захарчук», яка з 1980 по 2011 роки працювала під керівництвом Михайла Івановича Сікорського в Переяслав-Хмельницькому державному історико-культурному заповіднику та НІЕЗ «Переяслав» старшим науковим співробітником та завідувачем музею Шолом Алейхема.

8 жовтня у Музеї «Заповіту» Т.Г. Шевченка для учнів гімназії «ЕкоНад» № 30 Дніпровського району м. Києва було проведено екскурсійну годину пам’яті М. І. Сікорського. Діти із зацікавленням відвідали музейну кімнату Михайла Івановича, де їм докладно розповіли про життєвий і творчий шлях відомого музейного діяча XX–XXІ століть. Увага акцентувалася на складнощах у роботі М. І. Сікорського як директора в тих соціально-економічних та політичних умовах на зламі тисячоліть.

11 жовтня співробітники археологічних підрозділів НІЕЗ «Переяслав» провели акцію у рамках днів пам’яті М.І. Сікорського. У ході заходу своїми спогадами про співпрацю з Михайлом Івановичем поділилася ветеран музейної справи, заслужений працівник культури України Галина Миколаївна Бузян.

Комплекс заходів з вшанування пам’яті Михайла Івановича Сікорського продовжиться до 16 жовтня, коли відбудеться традиційний історико-культурологічний форум «Сікорські читання», на якому будуть оголошені чергові лауреати премії Національної спілки краєзнавців України імені М.І. Сікорського. А напередодні, 15 жовтня, як це стало традиційним упродовж останніх років, відбудеться краєзнавчий круглий стіл «Краєзнавство Переяславщини: дослідження, проблеми, постаті» (спеціальна тема: «Особистість в локальному історичному просторі)». У цьому році, на відміну від попередніх років, засідання краєзнавчого круглого столу проходитиме у online режимі, на платформі Google Meet.

Додати коментар