Туристичний маршрут “Незвідана Переяславщина” війшов до проєкту “Патріотичні екскурсії Київщини”

Комунальним закладом Київської обласної ради «Київський обласний молодіжний центр» за підтримки Управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Київської обласної державної адміністрації спільно з ГО «Гільдія професійних екскурсоводів і гідів-перекладачів», ГО «Український екскурс» та громадською ініціативою «Корінь Нації», з метою формування національно-патріотичної свідомості і національної гідності, підвищення рівня знань з героїчного минулого нашого народу, створення оновлених екскурсійних програм, підвищення туристичної привабливості регіону проводиться проєкт «Патріотичні екскурсії Київщиною».

Даний проєкт реалізується з 2017 року, вже проведено три семінари-навчання, учасниками яких є представники громадських організацій, об’єднань, ініціатив що працюють в галузі історико-краєзнавчої роботи, наукові співробітники музеїв, бібліотек, педагоги, зацікавлена молодь. Фахівці із організацій-партнерів проєкту проводять теоретичні та практичні семінари на тему: «Історична складова екскурсії. Методика узагальнення матеріалу для екскурсії», «Специфіка роботи екскурсовода. Методика проведення екскурсії», «Особливості патріотичних екскурсій. Краєзнавча робота по збору та узагальнення матеріалу. Робота з архівними матеріалами», «Створення гуглкарти маршрутів. Формування електронного каталогу» та інші. Також надають методичні рекомендації під час апробації нових авторських маршрутів, створених учасниками семінару.

Учасники проєкту постійно працюють над створенням оновлених патріотичних екскурсій по своїм регіонам (по кожному району, місту, селу). Станом на зараз готуються 2 нових екскурсійних маршрути створені учасниками семінарів, а 9 пройшли апробацію і готові приймати відвідувачів. Команда проєкту ставить собі за мету підвищити обізнаність молоді з історії рідного краю, відкрити та донести наступним поколінням події, факти та імена, до цього часу мало відомі. По матеріалам екскурсій створені рекламно-презентаційні плакати маршрутів. Після послаблення карантину проєкт відновив свою роботу, так 25 червня 2020 року пройшла апробація експертною групою проекту авторського маршруту «Бучанські історії», а 1 липня «Бориспільщина в вирі антибільшовистських повстань першої чверті ХХ століття». Готується до апробації маршрут «Бровари на розвилці віків», що створений також учасниками семінару-навчання «Патрріотичні екскурсії Київщиною». Триває робота по підготовці та проведенню семінару в рамках проекту, що розпочне свою роботу в он лайн режимі. Також в листопаді 2020 року заплановано проведення четвертого семінару-навчання «Патріотичні екскурсії Київщиною».

У результаті реалізації проєкту очікується створення у всіх місцях, районах, ОТГ оновлених патріотичних екскурсій та збільшення чисельності молоді, залученої до здійснення заходів щодо відновлення забутих сторінок історії, зацікавленості видатними історичними постатями – нашими земляками, які внесли значний внесок в розвиток української державності. Підтримка та розвиток історико-краєзнавчого руху на Київщині та залучення до нього молодіжні організації, активну молодь, військово-патріотичні клуби. Також формування свідомої позиції молоді щодо історичної спадщини нашого народу.

Джерело.

Додати коментар