«Я нічого не боюся»: топ-14 головних тез Зеленського з пресконференції

Рівно рік тому, 20 травня 2019 року, відбулась урочиста інавгурація Володимира Зеленського. Сьогодні він дав пресконференцію за підсумками року президентства. На неї, через пандемію COVID-2019, запросили обмежену кількість представників ЗМІ.

Найцікавіші тези конспектував Mind.

1. «Першу хвилю [коронавірусу] ми пройшли»

За словами президента, з п’ятниці, 22 травня, запрацює міський та приміський транспорт, а 25 травня відкриються дитячі садки. Рівень зараження дозволяє це зробити.

«Що стосується транспорту, дитячих садків. Ми розраховували, що це буде на іншому етапі, трохи пізніше. Ми розуміємо, що сьогодні статистика хороша. Статистика нам дозволяє деякі етапи переносити і наближати», – сказав він.

Ситуацію з епідемією на окупованій частині Донбасу Зеленський назвав жахливою. Проте окупанти відмовились від допомоги України.

«Ви знаєте, яка у них зараз ситуація з COVID-19? У мене ж є реальна інформація. У нас же є реальна кількість людей, яких вони там ховають без закону. На яких немає ніяких засобів захисту. Ми пропонували гуманітарну допомогу звичайним людям. Вони не беруть, прикриваючись тим, що «у нас все є». У них нічого немає. Немає інфекційних лікарень, немає достатньої кількості ліжок, немає засобів захисту. Я домовився вже безпосередньо з Червоним Хрестом, і тоді вони запустили і готові до запуску і далі – гуманітарну допомогу від Червоного Хреста», – розповів він.

2. «Кінець епохи бідності в Україні стовідсотково не настав. Він не може настати, коли криза у світі»

За словами президента України, найближчими місяцями, прем’єр міністр Денис Шмигаль надасть програму збільшення мінімальних зарплат.

Владі бракує $1 млрд, щоб ще трішечки допомогти бідним людям. Президент порадив власникам телеканалів, витрачати мільярд не на контент проти діючої влади, а на допомогу в боротьбі з бідністю.

Зеленський прокоментував заяву ЮНІСЕФ про 6 млн українців, які можуть опинитись за межею бідності.

«У них – світова статистика. Вони порівнюють прожитковий мінімум, а в цілому середня зарплатня у нас менша. Це не зовсім адекватна (у хорошому сенсі) інформація про Україну. Оцінюються всі люди, які отримуватимуть 5000–6000 грн. Так, це – дуже маленька зарплата порівняно з європейськими чи американськими стандартами. У них $250 – це мізерні зарплати. У нас це теж маленька зарплата, але це не бідність», – сказав він.

3. «Однієї [каденції] не вистачить… Я буду думати [про другу каденцію]. У мене є чим»

За словами Зеленського, результати опитувань цього року свідчать про те, що він має підтримку більшості українців: у першому турі виборів його готові підтримати 40% українців, а у другому – 75%.

Також, президент розповів, за яких умов він може розпустити парламент.

«Поки партія «Слуга народу» буде голосувати за всі важливі законопроєкти для країни, я буду підтримувати партію. Не просто партію, а саме той склад партії, монобільшості, бо вони виконують свою роботу. Як тільки вони не будуть голосувати, не захочуть, чи будуть лобіювати свої інтереси, або інтереси тієї чи іншої комерційної групи впливу на політику України, я у той же час, навіть не думаючи ні про що, буду розпускати парламент», – пообіцяв Зеленський.

4. У виборах мера Києва братимуть участь і представники партії «Слуга народу», і незалежні кандидати

«Я в Києві чесно буду підтримувати кандидата в мери від партії «Слуга народу». Чи буде праймеріз? Буде. Чи будуть входити у праймеріз тільки кандидати у мери Києві не тільки від СН? Обов’язково. Будуть і кандидати від СН, я маю на увазі тих, хто є депутатами, і будуть незалежні люди, які готові боротися на відкритому праймеріз на засіданні нашої фракції. Хто буде кращий, того я підтримаю», – сказав він.

5. Держпідприємствам за час карантину держава виділила 3–5 млрд грн

«Наприклад, Крюківський завод, у них є програма для розширення виробництва не тільки вагонів, а й інших напрямків. Вони скаржаться на коронавірус, і я розумію, що частково це є правда», – каже Зеленський.

За словами президента, буде реформа «Укрзалізниці», вже готова реформа «Укроборонпрому», «до пенсійної реформи не можемо дійти».

6. Перший етап медичної реформи непоганий, а другий потрібно переглянути

«COVID-19 показав, що реформи не вийшло. Там є нормальні речі, які були зроблені. Але дуже багато всього, на що не звертали увагу, і ми опинилися просто голі медично перед таким викликом. Ось чому я кажу, що треба переглядати реформу. Не може водій швидкої, який ризикує своїм життям, працювати за 4000–5000 грн. Це ж неправильна реформа. Якщо всі психіатричні реформи та тубдиспансери виходять зі страйками, що їх закривають, це – неправильна реформа. Вона нерозумна. Вона – не для людей, вона точно не для лікарів, вона ні для кого, тому треба її переглядати», – зауважив президент.

7. «Інвестиційну няню» зможуть надати будь-якому інвестору, який інвестує в Україну від $30 млн

Раніше планована мінімальна сума інвестицій для отримання «няні» становила $100 млн.

«Ми налаштовані не тільки на західних інвесторів. Перш за все ми націлені на наших українських інвесторів», – розповів президент.

Він пообіцяв найближчим часом зареєструвати у Верховній Раді все інвестиційні закони, які націлені на покращення інвестиційного клімату України. А закон про «інвестиційну няню» вже готовий.

«Є поліпшення умови про податки на прибуток для тих інвесторів, які вкладають в Україну, в приватизацію $10 млн +», – додав президент.

Зеленський анонсував відкриття Єдиного інвестиційного офісу для залучення іноземного капіталу. Офіс повинен буде залучити в Україну близько $8 млрд інвестицій.

«Я можу сказати про інвестиційний офіс, який наприкінці вересня ми відкриємо. Ми взяли туди пана Варшаламідзе, який будував Батумі. Ми вирішили зробити єдиний офіс. Перший план на 18 місяців я бачив – план швидких інвестицій на $8 млрд», – розповів Зеленський.

8. Законопроєкт про амністію капіталів готовий і буде ухвалений до кінця цього року

«Треба переглянути можливі ставки податку на приховані доходи. Сьогодні складна ситуація в країні, і треба думати про ці відсотки, думаю, якщо є якась нерухомість чи інші об’єкти в будь-якої людини, треба послаблювати, і можна нерухомість амністувати під менший відсоток чи навіть під 0%», – розповів він.

За словами Зеленського, влада намагається «дотиснути» банківську систему, щоб запустити кредитування бізнесу під низькі відсотки.

«5–7–9% – це перша програма, в якій люди можуть отримувати кредити не під 25–30%. Вже рік я борюся, це вже другий уряд, щоб у нас іпотека була під 10%. Найближчим часом вперше в Україні буде іпотека для кожного під 10%», – сказав Зеленський.

9. «Я хотів би бути президентом, якого запам’ятають як людину, після якої в Україні з’явилися дороги»

У 2020 році в Україні буде побудовано і відремонтовано вдев’ятеро більше доріг, ніж у 2019-му. Йдеться про ремонт та будівництво близько 4500 км доріг.

«Ми дійсно збільшили не в рази, а в дев’ять разів кількість доріг, які ми побудуємо в цьому році. Незважаючи на проблеми, незважаючи на економічну кризу, незважаючи на COVID-19. Програма працює на повну. Наше завдання побудувати всі державні дороги, які об’єднають нашу країну, які будуть вітриною нашої європейської країни. Всього 25 000 км пріоритетних доріг. Я впевнений, що до кінця моєї каденції ми добудуємо всі державні дороги», – розповів Зеленський і додав, що шукає $3 млрд на програму будівництва і ремонту мостів.

10. «Центренерго» готується до приватизації

«Все готово до середньої та великої приватизації. Вона відбудеться після коронавірусу. Передані та очищені від судових справ об’єкти, які були на балансі ДУС. Пілотним проєктом буде приватизація готелю «Дніпро». До приватизації також готуються великі підприємства, що не є стратегічними. «Центренерго» теж готується до приватизації. Фонд держмайна цим займається. У них є чіткий план», – сказав президент України.

11. «Єрмак, Шефір не займаються зовсім кадровою політикою»

«Вони не формують кадрову політику. Спілкуюся я з ними з приводу кадрової політики? Так. Проводжу я співбесіди? Проводить в основному прем’єр-міністр, якщо це стосується кадрової політики уряду. Далі у нас є конкурси», – сказав Зеленський.

12. «Я не є лобістом їх інтересів [олігархів]»

«…Вони не можуть натиснути на мене, щоб поставити ту чи іншу людину на посаду. Мені здається, що вони навіть не хочуть або бояться, або не бачать сенсу це мені пропонувати», – розповів президент України.

За його словами, були випадки, коли на топові посади були призначені представники інтересів великого бізнесу, проте після виявлення таких призначень ці люди були звільнені.

«Мої стосунки з ними повинні бути простими: я готовий захищати робочі місця українців, які працюють на їхніх підприємствах. Я надам повну незалежність АМКУ щодо своїх дій у бік тих чи інших фінансових груп», – підкреслив Зеленський.

13. Кадрову політику РДА необхідно перезавантажувати

«Не всіх голів РДА ми змінили. Це довгий процес, у РДА є багато людей, які працювали за колишньої влади. Це знову потрібно буде перезавантажувати. Була прекрасна програма LIFT. Фьодоров набрав фахівців, але потім інші знайшли ключик і, вибачте за вираз, нам засунули туди людей, які були за минулої влади», – розповів Зеленський.

Президент додав, що умови люстрації також необхідно переглянути.

«Є люди, яким не можна відміняти люстрацію. Я згоден, що багато людей, які просто попали… які просто працювали за часів Януковича. Я впевнений, що є невинні люди, які просто потрапили під люстрацію. Закон про люстрацію треба коригувати», – сказав він.

14. «З усіма цими справами [Гандзюк та Шеремета] ми точно розберемося»

«З приводу Катерини Гандзюк – за мою каденцію люди, які вбили, посаджені. Є питання, хто замовив. У нас є відповідь. Ми знаємо, хто замовив. Зараз ця справа уже повністю передана до суду. І суд, я впевнений, дасть справедливий вирок – і замовники сядуть за ґрати, не замовник, а замовники… Що стосується справи Шеремета – вона більш складна. Однозначна вона чи ні? Я теж не знаю. Зараз цю справу веде і відповідає за неї Арсен Аваков. Це його справа – і він відповідальний за результат».

Фінальне слово

«Я нічого не боюся. Я впевнений у кожному своєму кроці, навіть іноді роблячи помилки. Я не хочу, щоб це були великі помилки, бо вони коштують дуже дорого».

 

Додати коментар