Чи виплатять переяславським медикам 300-відсоткову надбавку? Відповідає директорка ЦРЛ

На початку травня кілька працівниць інфекційного відділення Переяслав-Хмельницької ЦРЛ оприлюднили в соцмережах свої розрахункові зарплатні відомості. Згідно з ними, медична сестра цього відділення має оклад трохи більше трьох тисяч, з урахуванням доплат за «нічні», шкідливість та вислугу років їй нараховано зарплати менше п’яти тисяч гривень, з яких майже тисяча йде на різні податки та відрахування – Переяслав.City

Директорка лікарні Лариса Кузьменчук прокоментувала Переяслав.City ситуацію щодо фінансування лікарні та виплати зарплат і премій медикам. Зокрема, й щодо обіцяної урядом 300-відсоткової надбавки працівникам, які обслуговують хворих із коронавірусною інфекцією:

– Із 1 квітня наш медзклад працює на умовах контракту з Національною службою здоров’я України і отримані від неї кошти витрачаємо на всі потреби лікарні, зокрема, на заробітні плати всім працівникам, на медикаменти та інше.

Проте нашій лікарні додатково виділили державну субвенцію на 9 місяців, і саме з цих коштів зможемо виплатити ті надбавки працівникам, які зайняті з хворими на коронавірус. Це по 300% лікарям і медсестрам та по 200% – санітаркам. Щоправда, це тільки звучить так солідно, а фактичні суми будуть не надто великими. Все це персоналу я вже пояснювала.

 Але в нас досі немає постанови чи іншого документу, який би регламентував порядок нарахування і виплати цих надбавок, адже це кошти з держбюджету і для їх використання передбачена процедура. Районна рада вже провела позачергову сесію і затвердила ці призначення (сума – 983 250 грн). Як відпрацюємо механізм, люди всі свої гроші отримають, – запевнила керівниця закладу.

Лариса Кузьменчук зазначила, що міська рада зі свого бюджету вже преміювала працівників інфекційного відділення (там працює 22 людини), одноразово виплативши кожному по 4 тис. грн. Адміністрація лікарні до цих виплат стосунку не має: кошти мерія напряму переказала на картку кожному з цих працівників.

Водночас районна рада зі свого бюджету для ЦРЛ додатково спрямувала 150 тис. грн на придбання пального для підвезення медиків на роботу, та 200 тис. грн для організації харчування працівників, які зайняті обслуговуванням і лікуванням хворих на COVID-19. Їжу готують в лікарняній кухні і приносять працівникам у інфекційне відділення, адже вони його не покидають упродовж своєї зміни.

На офіційному сайті Національної служби здоров’я України вже оприлюднена інформація, що НСЗУ виплатила Переяслав-Хмельницькій ЦРЛ 3 млн 577,330 тис. грн за медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Це сума за роботу медзакладу у квітні, вона кратна 100-відсотковому розміру так званого історичного бюджету (глобальної ставки), тобто коштів, які лікарня отримувала на місяць як державну субвенцію до реформування. У цій сумі не враховані жодні доплати з огляду на те, що наша лікарня є опорним закладом для лікування пацієнтів з COVID-19.

Щомісячний розмір виплачених закладу коштів залежить від загальної вартості законтрактованих ним послуг. Нагадаємо, що переяславська лікарня підписала з НСЗУ договір про надання восьми видів меддопомоги, обумовлену вартість яких щомісячно компенсуватиме служба з держбюджету. Умовами договору передбачено, що стовідсотковий розмір глобальної ставки лікарня отримуватиме упродовж квітня-червня. Далі формула оплати зміниться: у липні – 90%, серпні – 75%, і далі до кінця року по 60% глобальної ставки, а решту суми складе оплата за кожен фактично пролікований випадок.

 

Додати коментар