Сьогодні 34-та річниця Чорнобильської катастрофи

34 роки тому світ схвилювала наймасштабніша техногенна катастрофа, що сталася на Чорнобильській АЕС. Цю трагедію неможливо стерти з пам’яті. Адже її наслідки ми досі відчуваємо…

Чорнобильська трагедія – одне з найстрашніших лих не тільки для України, а й для усього людства. І волею долі епіцентром ядерної аварії стала саме наша багатостраждальна українська земля.

26 квітня 1986 року…

Увага всього світу по теперішній час прикута до аварії на Чорнобильській АЕС.

Для постраждалих від чорнобильської катастрофи все відбулося неначе вчора. Адже справжні масштаби трагедії вони знають не з підручників, а пережили особисто. Через опромінення багато з них захворіли.

На сьогодні у Переяславі проживає 2676 осіб, які постраждали від  аварії на ЧАЕС: ліквідатори (І-ІІІ категорії) – 921; переселенці – 823 особи, евакуйовані – 229 осіб; діти – 538 осіб; вдови – 165 осіб.

Рідне місто не залишає чорнобильців наодинці з проблемами та постійно надає допомогу у вирішенні матеріальних та соціальних питань. Протягом 2019 року через управління соціального захисту населення Переяславської міської ради постраждалим від аварії на ЧАЕС виплачено різних соціальних виплат на суму 8 млн 129 тис. грн. Всі кошти виплачуються своєчасно і в повному обсязі. Оздоровлено у 2019 році 125 осіб.

Всім, хто згідно діючого законодавства має право на пільговий проїзд, видаються пільгові талони на проїзд по місту. Відшкодовуються за рахунок міського бюджету також кошти: постраждалим  за вартість проїзду раз на рік по території України; ПАТ «Укртелекому» за пільгове користування зв’язком ліквідаторами та потерпілими. За користування пільгами по комунальних  послугах службам міста відшкодовано з державного бюджету у 2019 році – 4 млн 905 тис. грн.

Напередодні цієї сумнозвісної дати, міський голова Переяслава Тарас Костін, його заступник Валентина Губенко та заступник директора з виховної роботи ЗОШ №7 Костянтин Раковський вшанували квітами пам’ять жертв “мирного атома” біля пам’ятного знаку “Ліквідаторам” (встановлений у 2001 році до 15-річниці аварії на Чорнобильської АЕС. Ініціатором і організатором його встановлення був голова ГО «Спілка інвалідів Чорнобиля», нині покійний,  Хвостик Григорій Андрійович).  На пам’ятному знаку “Ліквідаторам” увічнені імена 418 померлих ліквідаторів аварії на ЧАЕС. 

Щороку ми повертаємося пам’яттю і серцем до незабутніх трагічних подій, щоб ще раз осягнути, кому зобов’язані мирним небом над головою, можливістю жити і ростити дітей та онуків. Віддаємо данину шани і вдячності тим, хто пожертвував найдорожчим, хто пішов у Вічність заради життя і майбутнього свого народу та всього людства…

Переяславці всебічно підтримують ліквідаторів і з глибокою повагою бажають їм міцного здоров’я та довгих щасливих років життя у родинному колі!!!

Додати коментар