Кущі троянд, сакури, клени біля швейної фабрики посадять до Пасхи

Минулого тижня в середмісті Переяслава біля швейної фабрики ТОВ “НУС” розпочали висаджувати дерева оновленого скверу. Серед тривожних повідомлень про поширення небезпечного коронавірусу, що заполонили майже увесь інформаційний простір, це, безумовно, приємна новина – повідомляє Переяслав.City.

Варто нагадати, що коли наприкінці минулого року на цьому місці було спиляно ряд старих ялин, значна частина жителів міста обурювалася таким вчинком. Після цього керівництво підприємства не раз заявляло, що перерослі дерева спиляли лише для того, щоб на прилеглій території площею біля десяти соток провести реконструкцію, розбити новий привабливіший сквер. З цього приводу навіть було проведено кілька зустрічей з журналістами місцевих ЗМІ та представниками громадськості. Обговорювалися варіанти оновленої зеленої зони, вислуховувалися пропозиції. Врешті ж з урахуванням різних побажань та думок було представлено проєкт майбутнього скверу, автором якого стала головний архітектор міста Анна Степаненко. Він оптимально враховував як висадку на обмеженій площі різних порід дерев, в тому числі екзотичних сакур, так і конфігурацію самої цієї рекреаційної зони із лавами для відпочинку тощо.

І от, висаджування дерев стало ще не завершенням, але вже кульмінацією втілення цього проєкту.

Олексій Дикий та Тимофій Базяк розповіли про реалізацію проекту

Олексій Дикий та Тимофій Базяк розповіли про реалізацію проекту

– Перш, ніж розпочати цю висадку, півтори місці тут тривали підготовчі роботи, – розповів директор фабрики Олексій Дикий, 46 років. – Так довго тому, що, як виявилося, зробити тут потрібно було дуже багато. Щодня працювало по 5-6 працівників, а ще ж різноманітна техніка. Довелося і старі пеньки викорчовувати, і асфальт зривати, вивозити звідси дуже багато різноманітного будівельного непотребу, що перемішався з грунтом. Натомість завезли сюди десь до сотні тон свіжої землі. Старі залізобетонні плити, які тут лежали, поки що склали на території підприємства. З часом використаємо для якихось господарських потреб. Частину з них дали для сусідньої школи для облаштування майданчика для збирання сміття.

 

Потім фахівці відповідно до проєкту встановлювали нові бордюри. Підприємство всі роботи виконувало власними силами та з допомогою міського “Агрошляхбуду”. А от саджанці придбали у бориспільської компанії “Ботанік-маркет”. Її керівник Тимофій Базяк, 23 роки, коли лише розпочалося висаджування, приїхав, щоб особисто прослідкувати за процесом, надати ті чи інші консультації.

Цікаво, що ці деревця “саджанцями” у звичному розумінні навряд чи можна й назвати, адже вони вже дорослі, їм по сім років, а заввишки вони до трьох метрів. За його словами, саме у такому віці “на публічній території” їх і слід висаджувати. Привезли їх у великих ємностях, наповнених грунтом, де вони росли, пускали коріння, і прямо з них пересадили у переяславську землю. Вздовж тротуару, що на вул. Б. Хмельницького, висадили 19 кленів зелених гостролистих. В іншій частині скверу планували висадити ще 6-8 кленів червоних, а вздовж доріжок, які по діагоналі перетинатимуть дві частини скверу, – 27 сакур.

Всі ці насадження з бельгійського матеріалу. У бориспільській компанії вирощувалися до посадкового віку.

Щодо сакур, то вони можуть рости і до семи метрів заввишки. Проте, якщо їх час від часу підрізати, можна контролювати і їх ріст, і крону формувати. Саме таким чином у подальшому хочуть зробити на підприємстві у процесі догляду за майбутнім сквером. Загалом же планується, що вони мають розростися таким чином, щоб своїми кронами утворити свого роду зелене склепіння над доріжками скверу. По обох їх боках стоятимуть лави і це може бути однією з кращих зон відпочинку у Переяславі. Особливо у сезон цвітіння екзотичних дерев.

Тимофій Базяк також зазначив, що оскільки всі дерева уже дорослі, а висадили їх у грунт в оптимальні строки, то зазеленіти у Переяславі вони мають вже цієї весни. На його думку, цвітіння сакур можна буде побачити десь ближче до літа, хоча це у першу чергу залежатиме від погоди. Цвітуть вони зазвичай десь два тижні, і ця краса викликає загальне захоплення. Проте, очевидно, що переяславські дерева більше почнуть радувати по мірі того як розростатимуться. Активна фаза їх росту становить до 70 років.

Наголосив, що зараз на Київщині ці дерева доволі популярні. Проте купують їх переважно для висаджування на приватних територіях. У Переяславі у відкритому, загальнодоступному просторі ці дерева висаджено вперше.

А от на нижньому рівні оновленого скверу око радуватимуть кущі троянд. З боку швейної фабрики та центрального проходу до неї їх буде висаджено до сотні кущів. Олексій Дикий сказав, що висадку і всіх дерев, і троянд буде завершено до Пасхи. До цього свята планується зробити упорядкування скверу у загальних рисах. У подальшому ж роботи буде продовжено. Тротуарною плиткою ще викладатимуться доріжки, центральний прохід і таке інше.

Додати коментар