Молодь мікрорайону Лагері в Зелену суботу встановили віху – на щасливе життя та мир в наших домівках!

Сьогодні, 4 червня, свято Святої Тройці, П’ятдесятниця – зішестя Святого Духа на апостолів відбулося на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового. Свято християнської П’ятдесятниці містить у собі подвійне торжество: і на славу Пресвятої Тройці, і на славу Пресвятого Духа, який видимо зійшов на апостолів і уклав новий вічний завіт Бога з людьми.
Ось і завітало нарешті до нас теплеє літечко, яскравеє сонечко, а разом із ним одне з найшановніших свят для кожного українця – Трійця! І вже за доброю традицією, по-особливому яскраво, колоритно та в дусі найкращих звичаїв нашого народу відзначається в Переяслав-Хмельницькому. У давнину наші пращури пов’язували трійчасті свята з буйністю й живосиллям природи, у яку свято вірували. Уся сукупність обрядодійств цього найпоетичнішого свята – завивання вінків, Клечальна субота,  Зелена Неділя, Русалії, поминання предків – так чи інакше суголосна з природою, яка для наших предків була найвищим духовним самоочищенням.

А розпочалися святкування в мікрорайоні Лагері у Клечальну суботу – молодь мікрорайону, за ініціативи Миколи Ясько та Дмитра Кабушко, встановили біля магазину “Трубіж” 15-тиметрову віху. Цей обряд, як вважає більшість етнографів, характерний тільки для Переяславщини та деяких районів Чернігівщини.

Як у давнину, так і тепер молоді люди в суботу звозили на визначене місце зелені гілки з клену, верби, липи та інших дерев та накошену траву, притягують лату для віхи. Молоді жінки та діти принесли із собою квіти, м’яту, любисток. Обов’язок жінок та дівчаток прикрасити віху, а встановлюють її хлопці, чоловіки. Місце для танців і співів навколо віхи, що розташовувалося колом з великим діаметром.

Розбирають віху зазвичай через три дні, оскільки в народі побутує думка,  якщо цього не зробити, то можлива смерть когось із тих, хто її ставив, або на поселення чекає тривала посуха. Також на Переяславщині вважається, що цими днями обов’язково піде дощ та й саму віху ставляють, щоб його викликати.

Так, усі разом, заквітчали та встановили це прадавнє втілення світового дерева, символ божественної енергії і сонця, з надією на добрий врожай, на тепло в наших серцях, на щасливе життя та мир в наших домівках!

Додати коментар