Тарас Костін був учасником муніципального форуму в Одесі, та розповів не лише про нього

18-20 червня Асоціація міст України провела в Одесі ХV Український муніципальний форум. Щороку він стає майданчиком для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, підтримки економічного розвитку громад, реформування ЖКГ та ін. Учасником форуму був і міський голова Переяслава-Хмельницького (Київська область) Тарас Костін. Про свою поїздку розповів журналістам місцевих ЗМІ. Зустріч відбулася в середмісті, неподалік центральної площі, тож міському голові ставилися запитання і про деякі міські справи.

В кулуарах мери припускали можливість і дострокових місцевих виборів

– Цей форум популярний у міських голів, багато їх приїхало цього разу?

– Так, він традиційно популярний. Цього разу було десь до 500 учасників. Очільники міст з’їхалися з усієї країни. Окрім офіційних тем форуму, а це і “День діалогу з владою”, і “День Конгресу Ради Європи: “Посилення демократії та довіри на місцевому рівні в Україні”; “День відкритого врядування та економічного розвитку українських міст”, дуже цікавим було і спілкування у кулуарах. У живому особистому обміні досвідом з представниками таких міст, як Львів, Київ, Дніпро та інших особисто я отримав дуже багато корисного.

Всі ми помічаємо, як змінюються багато у чому умови життя у зв’язку з проведенням різноманітних реформ. І не завжди легко громадам у них орієнтуватися. Я їздив у складі делегації Київщини. З мерами нашої області спілкуємося часто, але ж завжди цікаво, почути з першоджерел як в умовах цих змін не просто виживають, а й знаходять можливості для ефективного розвитку громади інших регіонів.

– Крім засідань, можливо, була і якась культурна програма?

– Ну ось, в один з вечорів ми відвідали футбольний матч між командами мерів України та Словаччини. Гості, а їх було близько двох десятків, не брали участь у нашому форумі, а приїхали лише заради гри. І, до речі, стали переможцями. Всі були задоволені, адже це була дружня зустріч.

– Не офіційно, а між собою міські голови якось оцінюють нинішній стан в нашому українському суспільстві?

– Я б сказав, до певної міри відчувається поки що невизначеність. Це і зрозуміло: ми вибрали нового Президента і тепер на порозі вибору нового складу Верховної Ради. Є очікування, що вже найближчим часом у країні можуть бути якісь зміни. Сподівалися, що на форумі виступить представник Президента, але ніхто так і не виступив, хоча на попередніх подібних заходах від глави країни обов’язково хтось був. Ну що ж, сподіваємося, що у перспективі підтримка місцевого самоврядування з боку центральних органів буде на належному рівні.

Також в розмовах висловлювалися припущення, що вже наступної осені можуть відбутися і дострокові вибори до місцевих рад.

“Я був проти затягування з ремонтом тротуару на Борисоглібській”

– А на що зараз скаржаться мери, які є проблеми у місцевого самоврядування?

– Як таких скарг на форумі і не було. Зараз місцеве самоврядування почувається більш-менш добре. З 2015 року, коли почалася децентралізація, коштів у бюджетах громад значно побільшало. Хоча, звісно, апетити завжди ще більші. Скажемо, у Переяславі напланували проектів значно більше, ніж можемо профінансувати. Тому постійно звертаємося за фінансовою підтримкою з обласного, і з державного бюджетів. І серед міст Київщини наше місто отримує не так і мало. Цього року лише з області – близько 10 млн грн. Це дозволить продовжити і вже закінчити, думаю, до кінця літа, ремонтування вулиць Грушевського та Борисівське поле, реалізувати деякі інші проекти.

Ще більш вартісною може бути будівництво вул. Промислової на Підварках. За попередніми розрахунками – понад 50 млн грн. Відповідні документи на фінансування подали вже до державних органів.

– Багатьом переяславцям “муляє очі” розпочата і недороблена реконструкція тротуару на Борисоглібській площі. Раніше наша газета вже розповідала і про причини такого становища і про те, що її проект на одній із сесій відправили на доопрацювання. Ви тоді були проти цього.

– На жаль, бориспільські дорожники, які виграли тендер на реконструкцію тротуару, виявилися недобросовісними. Місто вимушене було розірвати з ними контракт, а матеріали про допущені порушення подали до прокуратури. Також було покарано ряд працівників міських структур, які повинні були ретельніше контролювати якість тих робіт. Та що ж далі? Я впевнений і переконував інших, що нам не слід було відправляти той проект на доопрацювання. Адже це може зайняти 2-3 місяці чудового літнього часу, найсприятливішого для таких ремонтів. В цілому проект був нормальним. Потрібно було одразу ж оголошувати новий тендер. Тим більше, що дві організації на участь в ньому вже знаходилося. Ми б не втратили час і ремонтні роботи вже зараз було б відновлено. Та, мушу сказати, що частина наших депутатів заполітизована. На мій погляд, саме через політичні амбіції вони не підтримують рішення, що були б корисні для всієї громади. Це ж стосується, скажемо, і можливості отримання вигідного кредиту від міжнародної організації НЕФКО на реконструкцію вуличного освітлення.

Новий тротуар у середмісті з давньогрецьким  орнаментом

– Одна з реформ, про які вже згадували, стосується створення ОТГ. В районі цей процес триває. В Переяславі питання поки що лише піднімається.

– Насправді ми постійно моніторимо ситуацію, і десь раз на місяць я спілкуюся з теперішніми керівниками тих сільських громад, землі яких примикають до нашого міста. Ми вже давно заявляли, що готові вести з ними перемовини про можливість створення об’єднаної територіальної громади. В цьому могло б бути немало позитивних моментів як для довколишніх сіл та їх мешканців, так і для міста. Наші сусіди поки що не виявляють бажання для об’єднання, очевидно, визначаються. Але часу на роздуми не так і багато. Наступний рік буде вже останнім, коли це питання повинне бути вирішеним остаточно. Сподіваюся, що села все ж таки приєднаються до міста, і ми будемо однією великою, потужною громадою.

– Зараз гаряча пора літніх ремонтів. Навчальні заклади, як і завжди, готуються до наступного навчального року?

– Так, поточні ремонти тривають в усіх і школах, і садочках міста. Щодо масштабних проектів, то ось вже найближчим часом повинна починатися реконструкція даху на ЗОШ №4. Тендер на визначення виконавця робіт вже відбувся. Його учасниками були одна місцева та дві позаміській організації. Думаю, після закінчення того невеликого терміну, коли можна оскаржити результати тендеру, роботи одразу ж розпочнуться.

Інший великий і вартісний проект ремонтування даху та деяких приміщень, утеплення стін ще минулого року було розпочато у сьомій школі. Ці роботи продовжуються і зараз, і цього року вже мають бути закінченими. Ну, а раніше цього року в ряді садочків та шкіл було встановлено індивідуальні теплові пункти. Завдяки цьому ми вийшли по області на перше місце по енергозбереженню на Київщині. В нинішніх цінах щорічна економія становитиме близько 1 млн грн. Було реалізовано та реалізовується немало й інших проектів.

– І один з них просто у нас під ногами – це новий тротуар в середмісті на вул. Сковороди. До речі, його візерунок відрізняється від традиційних “вишиванок”.

Тут роботи ще тривають

– Як бачите, значну частину робіт тут вже виконано. Фем плитками дорожники вимостили тротуар і навколо Дзвіниці, і по вулиці до музею Сковороди. Відповідно до проекту далі по цій вулиці тротуар буде мати асфальтове покриття. Думаю, до кінця літа всі роботи тут разом з озелененням вони вже закінчать. Так що до Дня міста, яке традиційно відзначимо у вересні, буде гарний подарунок. А от стосовно візерунку, так, майже всі тротуари, що в останні роки робили по місту із фем плиток, були у стилістиці “вишиванок”. Тут плитка дещо відрізняється від тієї, що використовувалася раніше, тож вирішили зробити й інший малюнок. З Євгеном Дубошеєм, керівником товариства “Будінвестмонтаж”, яке є виконавцем цього замовлення, вибирали з різних варіантів. Зупинилися ось на такому, що нагадує давньогрецькі мотиви. Тут у нас поряд такі визначні пам’ятки, як Вознесенський собор, Дзвіниця. Сподіваюся, орнамент у грецькому стилі лише доповнюватиме образ цього чарівного куточка Переяслава.

Як відомо, молоді активісти міста вже немало зробили для його облаштування. Є ідея відновити тут і роботу фонтану. Ну, хоча б у пам’ять про нашого видатного Сікорського. Будемо виносити на сесію питання про виділення коштів для цього. Думаю, багато їх не потрібно. Можливо, тисяч 50.

Команда переяславського драгботу фінішувала передостанньою, але ж поступилася чемпіонам і світу, і Європи

– Нинішній рік у Переяславі оголошено роком спорту. Очевидно, одним із заходів у його рамках можна назвати спорудження футбольного майданчика зі штучним покриттям у ЗОШ №4?

– Так, і роботи там вже почалися. Як відомо, цей проект співфінансується і з міського, і з державного бюджетів. Окрім того, в міській ДЮСШ вже введено посаду тренера з велоспорту. Тренером нового відділення буде відомий місцевий фахівець у цьому виді спорту Микола Горбенко. Зараз шукаємо спонсорів, щоб придбати велосипеди. Ще одне відділення, яке у перспективі може відкритися у спортшколі – великий теніс. Не так давно вже вів перемовини із жінкою-тренером з тенісу. Вона набере дітей, і для початку вони можуть займатися і у шкільних спортзалах, і на трав’яних газонах.

Можна висловити лише слова вдячності Аллі та Ірині Биковим, які дуже потужно розвинули у нас баскетбол. Є бажання навіть придбати мікроавтобус, який би обслуговував і наших спортсменів у їхніх поїздках на змагання, і діячів культури, які також часто їздять на різноманітні концерти, фестивалі.

– Ви згадували про футбольний матч на Одеському форумі. Особисто не брали участь у змаганнях?

– Так склалося, що мені ближчі інші види спорту. Скажемо, вже не перший рік беру участь у тріатлоні “Слов’янська хвиля”, в етапі запливу Дніпром. Нещодавно був серед учасників іншого запливу “Дніпро ревучий”. А ще долучився до нашої міської команди драгботу. Це – новий вид спорту з веслування, що у нас започатковується. Драгбот – великий двадцятимісний човен. Під керівництвом тренера Володимира Бурякова проводимо тренування на каналі біля спортбази “Переяславль”, і вже кілька разів наша команда навіть брала участь у змаганнях у Києві. Останній раз серед п’яти команд фінішували передостанніми, але ж програли чемпіонам і світу, і Європи. Бо зараз українська збірна найсильніша у цьому молодому виді спорту. І, до речі, цього року чемпіонат світу проводитиметься теж у Києві.

Леонід МІЛЮТІН

Додати коментар