Делегація із Переяслава відвідала Глобинську громаду

У рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID, та за дорученням міського голови Тараса Костіна, 11 квітня до Глобинської об’єднаної територіальної громади завітала делегація представників органів місцевого самоврядування Київщини, а саме з Яготина, Вишгорода та Переяслава-Хмельницького. У склад делегації нашого міста увійшли: головний архітектор Анна Степаненко, начальник відділу капітального будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Вітківський, адміністратор центру надання адміністративних послуг Вікторія Більченко, головний спеціаліст відділу економіки Ольга Лисенко, головний спеціаліст із питань внутрішньої політики організаційного відділу Ірина Скорбач і головний спеціаліст загального відділу Іванна Галенко. Очолила делегацію керуюча справами виконавчого комітету Ольга Гребенщикова.

Мета візиту – вивчення досвіду реалізації проектів та програм підтримки і розвитку територій населених пунктів, що приєдналися.

Відповідно до програми навчального візиту учасники заходу дізналися про етапи створення Глобинської міської об’єднаної територіальної громади та особливості її формування. Окрім цього, очільником Глобинської ОТГ Станіславом Джусем були озвучені перші кроки на шляху до функціонування новоутвореної громади: структура виконавчого апарату, формування і управління бюджетом, а також стратегія розвитку на найближчі роки.

Зустріч проходила у форматі діалогу, тож її учасники мали нагоду поставити очільнику ОТГ питання, що їх цікавили. Найактуальніші теми обговорення – це громадський транспорт, функціонування системи водовідведення та утилізація сміття, питання будівництва, інфраструктура, фінансування галузі освіти, робота міського Центру надання адміністративних послуг тощо.

Про те, що освіта в громаді займає важливе місце, учасники навчального візиту мали змогу переконатися на власні очі під час відвідування дошкільного закладу села Жуки та опорної Глобинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5. Із його роботою гостей ознайомила директор ДНЗ Світлана Романенко. Гості відвідали спеціалізовані навчальні кабінети, харчоблок, бібліотеку, музей історії школи, початкові класи – світлі відремонтовані приміщення із новим обладнанням, яке повністю забезпечує потреби для успішного впровадження принципів нової української школи.

Цікаво учасникам делегації було побачити і реконструйовану амбулаторію загальної практики сімейної медицини села Опришки та відвідати міський ЦНАП. Гостей вразили сучасні підходи до проведення ремонтів приміщень із застосуванням енергозберігаючих технологій.

Як зазначає головний спеціаліст організаційного відділу Ірина Скорбач: «Враження від поїздки до Глобинської міської об’єднаної територіальної громади перевершили мої очікування. Досягнення лише за 3 роки вражають. Дуже цікавий підхід щодо функціонування ОТГ у всіх напрямах. Та головним кредом, на мою думку, є розвиток інфраструктури та соціальних стандартів.

Мене, як фахівця з питань внутрішньої політики, цікавив досвід у сфері комунікації з громадськістю, співпраці з депутатським корпусом та інститутами громадянського суспільства. Але недоліком я вважаю є непропорційне формування депутатського корпусу (прим. авт. Депутатський корпус Глобинської ОТГ налічує 26 народних обранців) відповідно до наявної кількості старостатів. Деякі населені пункти залишились без офіційного представника у міській раді».

Безпосередньо своїм напрямом роботи у міського голови Глобинської ОТГ цікавилася головний спеціаліст загального відділу Іванна Галенко, а саме впровадженням електронного документообігу, згідно законодавства: «Що стосується діловодства, то Переяслав-Хмельницька міська рада на багато кроків попереду, оскільки у нас встановлена система електронної взаємодії ДОК ПРОФ. Згідно чинного законодавства, електронний документообіг впроваджувати обов’язково потрібно, що ми і зробили у 2018-му році. У Глобинському ж ОТГ реєстрація вхідної та вихідної кореспонденції не відповідає тенденціям електронного урядування».

Учасники поїздки відвідали Центр надання адміністративних послуг Глобинської об’єднаної територіальної громади. «Їх місцевий ЦНАП був реконструйований та оснащений громадою, але за підтримки європейського проекту U-LEAD – розповідає адміністратор місцевого центру Вікторія Більченкоце сучасно об лаштоване приміщення, де створені комфортні умови як для відвідувачів центру, та і для працівників. Глобинський ЦНАП надає, близько 160-ти видів послуг жителям громади. Варто зазначити, що Центр обладнаний за всіма вимогами – для людей із фізичними вадами, є дитячий куточок, окреме місце для жителів, де вони можуть скористатися послугами Інтернету та Громадська приймальня, де, за потреби, надаються консультації мешканцям. Хотілося б, щоб такий ЦНАП був і Переяславі».

Одна з головних проблем, яка виникла після обֹ’єднання – це транспортне сполучення населених пунктів ОТГ з центром громади, розповів під час зустрічі голова Глобинської ОТГ Станіслав Джусь. Крім того, по деяких збиткових маршрутах не могли залучити на конкурсній основі перевізника і тому, щоб вирішити ситуацію, придбали для комунального підприємства «Глобинське» 5 автобусів: 4 «Рути» і 1 «Еталон». У міському бюджеті на це заклали 5 млн грн., але на тендерній процедурі вдалося зекономити більше 400 тисяч гривень.

Головний спеціаліст відділу економіки виконкому Переяслав-Хмельницької міської ради Ольга Лисенко, детальніше поспілкувалася з очільником громади, щодо цього питання, і зауважує: «Наразі пасажирське перевезення в ОТГ здійснює КП «Глобинське», яке отримало ліцензію на перевезення. У Глобинській ОТГ функціонує 2 міських і 2 приміських комунальних автобусних маршрути загального користування. Вартість проїзду в комунальному транспорті становить 4,50 грн. Маршрути є збитковими, проте для компенсації збитків надається дотація з міського бюджету. Також, новий транспорт дав додаткові робочі місця для людей: 9 водіїв, 1 механіка та медпрацівника. Крім того, в місті виконує пасажирські перевезення 1 міський приватний автобусний маршрут, вартість проїзду в якому становить 4 грн. Безкоштовне пільгове перевезення здійснюється двічі в тиждень – вівторок та четвер, без обмеження кількості пенсіонерів, які за раз можуть здійснювати поїздку в маршрутці».

Нагальною проблемою на Переяславщині, і як з’ясувалося й на Полтавщині, є численна кількість безпритульних тварин. Начальник відділу капітального будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Вітківський цікавився у міського голови Глобинської ОТГ, як вони регулюють це питання, які методи застосовують для зменшення кількості безпритульних тварин. «У Глобино безпритульних тварин також стерилізують. Виконавчий комітет шляхом заключення договору з Кременчуцьким підприємством проводить заходи по відлову та стерилізації тварин. Вартість процедури для однієї тварини становить 2 тис. грн., потім тварину знову повертають на вулицю. У нашому місті ця процедура відбувається швидше й дешевше, окрім цього депутатський корпус підтримав «Програму поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин», де закладено кошти не лише на стерилізацію, а й на вакцинацію та харчування під час перебування у тимчасовому притулку.

 У Глобино відсутні багатоповерхівки, – продовжує Олександр Вітківський, – адже немає централізованої каналізаційної мережі, є тільки двоповерхові багатоквартирні житлові будинки, утримання яких забезпечує КП «Глобинське». Тепломережа відсутня взагалі. Всі будівлі, без виключення, переведені на індивідуальне газове опалення. Щодо вивезення твердих побутових відходів, то цим також займається комунальне підприємство. Місячна плата становить 6,4 грн. на 1 людину. Низький тариф пов’язаний із тим, що відстань до полігону ТПВ від міста становить 1,5 км. КП «Глобинське» закупляє за рахунок місцевого бюджету контейнери місткістю 120 літрів та передають населенню приватного сектору по договору користування».

Головного архітектора Переяслава Анну Степаненко найбільше вразив Промисловий кластер міста: «Набір потужних підприємств, виробництво та утилізація продукції яких – взаємопов’язані. Самі будівлі промислових підприємств як сучасних, так і радянських, вражають своєю монументальністю і масштабом, які «існують» поряд із, переважно, одноповерховими будинками житлового сектору та двоповерховими будівлями громадського. Але садибна забудова, яка виглядає не надто заможною, а саме місто більше схоже на селище (окрім промзони), при цьому має витриману лінію забудови, однотипні паркани у створі один до одного, без господарських будівель та надвірних вбиралень перед будинками (це повна протилежність переяславським приватним територіям). Пожежні розриви більш ніж дотримані, мають по 15-20 м між будинками. Господарські споруди розміщені, здебільшого, поза будинками, в деяких випадках – по лінії забудов».

Керуюча справами виконавчого комітету Ольга Гребенщикова також поділилася враженнями від поїздки. «Як тільки ми заїхали на територію Глобинської ОТГ, я була вражена кількістю підприємств на території, а це 5 потужних промислових гігантів: ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», ВП «Глобинський цукровий завод», ТОВ «Глобинський енергетичний комплекс», Агропромислова Група органічного земленорбства «Арніка», ТОВ «Глобинський переробний завод», і це все на всього 16-ть тисяч населення громади. 

Отриманий досвід був дуже корисним, особливо, в галузі надання адміністративних послуг жителям. Тому, будемо робити все можливе аби впровадити побачене і почуте в нашому місті, а це: розширити спектр послуг для населення, покращити якість обслуговування, окрім цього, починатимемо працювати у напрямі створення електронної черги. – Ми отримали не лише позитивний досвід щодо створення та розвитку об’єнаної територіальної громади, – підсумовує Ольга Гребенщикова, – а й мали нагоду порівняти місто обласного значення, яким є наш Переяслав, із колишнім селищем, яким до об’єднання було Глобине.

Варто зауважити, що наше місто також йде в ногу з часом і ми реалізуємо немало інноваційних проектів, що стосуються питань енергоаудиту та енергозбереження;  а участь у проекті Smart City об’єднала жителів міста, бізнес, активістів та владу Переяслава задля розвитку розумної міської інфраструктури. На сьогодні ми маємо налагоджену загальноміську систему відеоспостереження “Безпечне місто”, створену задля посилення безпеки переяславців, контролю роботи комунальних служб, а також для управління трафіком у місті. Вже зараз функціонує система розпізнавання облич та номерів автомобілів. Також працює Єдиний диспетчерський центр та налагоджена взаємодія з оперативними частинами МВС, ДСНС, СБУ та іншими службами міста. У рамках цього ж проекту функціонують: інтерактивна мапа міста,  “розумні зупинки” та є ще ряд напрацювань, які планується втілити у життя вже найближчим часом. Не пасемо ми задніх і в частині облаштування тротуарів та благоустрої дорожнього покриття, а це свідчить про те, що Переяслав-Хмельницький має у рази більші перспективи, щоб стати не лише кращим містом Київщини, а й одним із кращих на загальноукраїнському рівні».

 

 

 

 

Додати коментар