«Ця монографія – лише початок дослідження історії переяславського соціуму»

У ході проведення засідання круглого столу, що відбулося 20 березня в педуніверситеті ім. Г. Сковороди, доктор історичних наук, ректор вишу Віктор Коцур, доктор історичних наук, головний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Гуржій та кандидат історичних наук, керівник навчально-наукового центру генеалогічних досліджень та історичної регіоналістики Переяслав-Хмельницького педагогічного університету В’ячеслав Лоха презентували книгу «Переяславський соціум на перехресті епохи: люди, події, факти», яка побачила світ на початку цього року.

Презентуючи видання, автори зазначили, що над ним вони працювали протягом десяти років. У монографії висвітлено склад і основні функції місцевого чиновницького апарату, а також соціальна структура та майновий стан міщан і купців Переяслава другої половини XVIII-XIX ст. Також окреслено містобудівну структуру та умови життя переяславців. Представлено старовинні плани Переяслава, рідкісні давні світлини людей та будівель. Велику увагу приділено діяльності видатних особистостей України, які мають стосунок до Переяславщини: зокрема, І. Мазепи, Г. Сковороди, Т. Шевченка, Шолом-Алейхема. У книгу також увійшли матеріали із приватних, сімейних архівів жителів нашого міста.

У свою чергу, доцент кафедри української лінгвістики та методики навчання переяславського університету, літературний редактор книги Людмила Довбня наголосила: «Автори виконали колосальну роботу. Вони по краплинках зібрали інформацію, світлини, історію нашого прекрасного Переяслава».

Підсумовуючи презентацію, Віктор Коцур висловив переконання: «Ця монографія – лише початок, один із томів нашої історії, і ми продовжимо наповнювати скарбницю нашої історії для нащадків».

Поліна Борисова, студентка філологічного факультету

Додати коментар