Президентські вибори-2019 в умовах зовнішніх впливів та внутрішньо-політичних конфліктів

26 березня у конференц-залі імені Василя Сухомлинського зі студентами та викладачами університету, небайдужими жителями міста, зустрівся український історик, експерт-політолог та політичний консультант Олександр Палій.
Під час виступу О. Палій наголосив на тому, що неабияку увагу приділяє популяризації української історії, адже з історичного досвіду нинішнє українське суспільство може винести декілька важливих уроків. Зокрема, історична ретроспектива вказує на те, що упродовж тривалого часу Росія була і залишається загрозою номер 1 для української державності і цього не слід забувати й недооцінювати. 
Аналізуючи стан розвитку України напередодні чергових президентських виборів О. Палій зазначив, що нині в Україні триває жорстка й брудна політична боротьба між кандидатами, яка часто супроводжується зовнішнім впливом. Не відкидаючи того, що в Україні дійсно залишається багато проблем і недоліків – олігархат, корупція, слабка інформаційна й кадрова політика О. Палій звернув увагу на те, що за останні роки Україна має також вагомі здобутки, які випали з поля зору українців:
– По-перше, зважаючи на те, що після анексії Криму та окупації частини Донецької та Луганської областей Україна втратила 22 % промисловості і чверть золотовалютних резервів, Україні вдалося уникнути дефолту. Більше того, золотовалютний резерв України за останні 5 років зріс до 20 млрд. (на початок 2014 року ця сума складала 7 млрд.);
– По-друге, Україні вдалося переорієнтувати частину економічних ринків на Європу – понад 43%. Ці кроки призвели до того, що РФ вже не має такого тотального впливу на українську економіку як це мало місце до 2014 р. Те саме стосується й енергетичного сектора.
– По-третє, була створена боєздатна українська армія, яка зросла від 5 тис. у 2014 р. до 250 тис. – у 2019 р. З усіма перевагами й недоліками воєнно-оборонної сфери в Україні розвиток армії є і він помітний. 
– По-четверте, відбулося налагодження потужних дипломатичних стосунків з представниками інших країн (збереження антиросійської коаліції), підписано угоду про безвізовий режим з ЄС, проведено історично необхідну декомунізацію; децентралізацію; значно українізовано інформаційний та культурний простір тощо.
Після доповіді відбулася дискусія з аудиторією, яка жваво обговорювала переваги й недоліки провідних кандидатів на пост Президента. Особливу увагу було приділено безпосередньо конституційним повноваженням майбутнього лідера держави – оборонним та зовнішньополітичним/ дипломатичним. 
При цьому наголосимо на тому, що головним висновком даного заходу є те, що будь-яка інформація, яка вливається в маси напередодні виборів завжди є політично заангажованою. Тому ставтеся до інформації критично й перевіряйте її. З іншого боку, коли аналізуєте розвиток України за останні п’ять років зважайте як на переваги, так і недоліки. Не мисліть лише категоріями, що все «добре», або все «погано». Аналізуйте і пам’ятайте, що системні проблеми в Україні існуватимуть й надалі, якщо суспільство не чинитиме тиску на владу, і якщо суспільство не змінюватиметься знизу. А під час обрання президента слід думати раціонально, розважливо, стратегічно і розуміти, що ми самі несемо відповідальність за свій вибір. 
Захід відбувся за ініціативи кандидата політичних наук, доцента кафедри політології університету Віталія Коцура в рамках партнерського проекту Наукового товариства університету «Відкритий університет» та «Політичні студії».
Автор огляду: Леся Коцур

Додати коментар