Ретро-ялинка в БХТДЮМ

Раритетними новорічними іграшками, які користувалися популярністю в минулому столітті, оздобили ялинку в холі Будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді міста Переяслава-Хмельницького. Наймолодшій прикрасі – щонайменше 55 років. Предмети новорічної експозиції люб’язно надані педагогами та родинами гуртківців. Старі новорічні прикраси несуть відбиток часу, зберігають традиції найтеплішого родинного свята.
Новий рік – це свято, оповите легендами й романтичними історіями. Кожна традиція пов’язана з цікавими фактами з минулого. Ось і новорічна іграшка також має свою історію, адже вона не з’явилася нізвідки. Виявляється, почалося все багато століть тому. Так, згідно свідчень легенди, перша скляна ялинкова кулька була видута в Тюрингії (Саксонія) в XVI столітті через неврожай яблук, які тоді були головною прикрасою ялинок. Ялинкова іграшка – це не лише символ свята, але і відображення історії країни. То ж колись на ялинкових прикрасах зображували найбільші досягнення СРСР- освоєння космосу, досягнення економіки та сільського господарства. Але люди, купуючи ялинкові іграшки, абсолютно не замислювалися про ідеологічний сенс. Їх, звичайно, насамперед приваблювала краса.
У світі існує міжнародна асоціація колекціонерів ялинкових іграшок, члени якої визначили, що найціннішими ялинковими іграшками є ті, які були виготовлені до 1966 року. Тому що вони повністю робилися вручну. Новорічна іграшка є цінною і тому, що вона є крихкою і її важко зберігати. Товщина скла у радянських іграшках – менше одного міліметру, яке покривалось натрієм срібла. Через таке покриття іграшки часто темніють. Їх радили зберігати загорнутими в папір, а час перебування прикраси на ялинці повинен бути не більше двох тижнів.
Щороку мода на новорічні прикраси змінюється. Сучасні українськi iграшки стають дивовижно яскравими і ошатними, з ручним розписом, незвичайних кольорів і оздоблень. Але ялинкові іграшки з дитинства дідусів та бабусь сьогоднішніх гуртківців БХТДЮМ, простенькі та скромні, дуже дорогі нам як пам`ять про минуле. А ялинка зі старовинними прикрасами ніби закликає усіх ніколи не забувати про ті щасливі роки, коли ми віримо в казку і чекаємо від Нового року здійснення всіх найсокровенніших бажань.
Дякуємо жителю міста Олександру Кулінському за подаровану ялинку, яка об`єднала вихованців, їх родини та працівників БХТДЮМ в очікуванні новорічних див!
На світлині маленька вихованка акробатично-хореографічної студії «Фантазія» Перегуда Вікторія (5,5 років) принесла на ялинку іграшки своєї бабусі.

Додати коментар