Подорожувати весело та дешево – легко. Досвідом поділилася студентка місцевого університету Анастасія Циганкова

Багато хто мріє подорожувати світом, побачити інші краєвиди та ознайомитись з традиціями інших народів, але при цьому залишає це на потім, вважаючи, що це аж надто непросто і недешево. Нещодавно я познайомилася з дівчиною, яка не боїться втілювати вже зараз свої мрії. Анастасія Циганкова (20 років), студентка філологічного факультету державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, розказала про те, як вона мандрує світом.

– Подорожі – найприємніший спосіб розвиватися, пізнавати нове і пізнавати в поїздках себе, знімати стрес, виробляти нові навички, знайомитися з новими людьми і культурами, – говорить Анастасія. – Сидячи за шкільною і навіть університетською лавою, складно уявити лише за фотографіями та сухими рядками тексту у повній красі всі ті шедеври скульптури, живопису та архітектури, а також дива природи, якими сповнений світ.

– Як ти наважилася на свою подорож? Не було страшно?

– Не обов’язково планувати подорож за місяці, можна все влаштувати за пару тижнів, як зробила цього літа я. Спочатку планувала їхати з друзями. Але в одну хвилину все змінилось (таке життя!), і я вирішила подорожувати сама. Мої батьки переживали, але це виявилося вдалим рішенням.

– У чому вдається економити?

– Подорожі в Європу коштують не так дорого, як багатьом здається. Дістатися до країн ЄС за невеликі гроші можна навіть літаком. Найефективнішим способом зекономити є планування подорожі. Пошук та бронювання дешевого житла, вигідна купівля квитків, збір інформації про місце, куди прямуєте, — все це дасть змогу вам заощаджувати гроші й отримати справжнє задоволення від подорожі.

– Це була твоя перша самостійна подорож? Яким був твій маршрут?

– Це була моя перша велика подорож за кордон, коли я відвідала багато міст сама. Я була в Польщі (Варшава, Познань, Краків), Німеччині (Дортмунд, Дрезден), Нідерландах (Амстердам), Чехії (Прага). Самостійна подорож, особливо тривала, дасть вам невідоме досі почуття повної свободи. Вам не потрібно підлаштовуватися під бажання колективу, тільки ви вирішуєте, куди і чим їхати, як довго пробути у вподобаному місті, чим займатися у вільний час. До того ж, відсутність попутників вносить певну частку авантюризму в будь-яку подорож, що робить її яскравішою і незабутнішою. Подорожуючи наодинці, ви навчитеся покладатися лише на себе, покращите навики комунікації та станете впевненішими в собі. Звичайно, може виникнути відчуття, що ви самі, немає людей, хто б міг сфотографувати, розвеселити, але ж ви тільки подивіться, навкруги – вас стільки людей оточує! Можна з легкістю завести розмову та дізнатись щось нове, головне – не бійтесь та припасіться певним словниковим запасом англійської мови.

– Стикатися з проблемою мовного бар’єру не довелося?

– Якщо ви знаєте англійську, можете подорожувати будь-де в Європі. Більшість людей там розмовляють англійською вільно. Навіть якщо ви погано володієте нею, не біда – ще ж є універсальна мова жестів. В мене особисто проблем не виникало.

Що ще пораджу – забронювати квитки завчасно. Якщо це буде авіапереліт, зверніться до лоу-костів. На сайті Skyscanner можна знайти досить дешеві квитки на літаки авіакомпанії Ryanair, Wizz Air та інші. Шукаючи квитки, я знайшла собі один за 9 євро на відстань понад 1000 кілометрів.

Якщо ви любите подорожувати автобусом та бажаєте відвідати декілька країн, можете скористатися Busfor та Flixbus, які є надзвичайно дешевими та комфортними.

Дрезден

– А де ти проживала і як харчувалася?

– Я зупинялася майже скрізь за програмою Couch Surfing в місцевих жителів. Це найкращий вибір для студентів – весело, цікаво, безкоштовно. Місцеві жителі не тільки дозволять залишитись в них, але при можливості все покажуть, розкажуть та пригостять. Можна використовувати цю програму також і для зустрічей з іншими подорожувальниками.

Якщо ж ви є незалежною людиною, яка не потребує гурту можете з легкістю залишитись в хостелах, які є надзвичайно зручними за кордоном. Через інтернет можна завчасно знайти місця за 7-8 євро в більшості міст за ніч у кімнаті з 2-3 пожильцями. Хостели виявилися надзвичайно чистими і, на моє здивування, ще й з усіма зручностями. Хостел – є не тільки місцем для ночівлі, але й чудовим середовищем для нових знайомств. Найдешевші вони на сайтах – momondo та booking.

Харчувалася там, де й місцеві. Їжа там дешевша, ніж у туристичних місцях. Просто спитайте перехожих, де вони снідають чи обідають. Використовуйте інтернет-додатки, де зазначені постійні знижки на їжу в місцевих кафе, ресторанах, їдальнях. Проблем з інтернетом не виникатиме, оскільки в більшості міст будь-де – безкоштовний Wi-Fi. Або ж заходьте в місцеві супермаркети, в яких ви можете придбати продукти за розумною ціною та самому щось зготувати або купити на перекус.

У кожному місті, країні свої ціни. В Польщі, наприклад, найдешевшим маркетом є Biedronka, в Нідерландах – Albert Heijn з хорошою якістю продуктів. Якщо ж ви їдете на тривалий період можете взяти деякі продукти з дому.

У Європі поширена мережа інформаційно-туристичних пунктів. У них можна отримати свіжі мапи, підказки та ідеї, де і в яких музеях бувають безкоштовні дні, після якої години куди можна зайти безкоштовно. Або ж взяти freetour, який являється безкоштовним.

Тож є маса можливостей зробити поїздку максимально дешевою і разом з тим цікавою. Тому подорожуйте і насолоджуйтесь!

Записала Ольга Науменко

Додати коментар