До «Екочитальні» завітали малята із дитячого садочку «Золотий ключик»

Напередодні свята Дня працівників освіти та Всеукраїнського дня бібліотек за ініціативи бібліотеки Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, соціоісторичного факультету спеціальності «Дошкільна освіта», кафедри  психології і педагогіки дошкільної освіти відбувся «День творчої ініціативи в Екочитальні». Проект «Екочитальня» стартував лише минулого року, але вже має багато шанувальників. Родзинкою «Екочитальні» є те, що дійство відбувається не в аудиторії, а на вулиці – університетському скверику, який нагадує чарівне місце: дерева прикрашені книгами та різноманітними висловами відомих українських письменників про книги, на столику продемонстрована виставка дитячих книг та виробів декоративно-прикладного мистецтва. Біля ялиночок зроблена умовна сцена, на якій зображено намальований зайчик, рибка чи інша тваринка. Все це дійство нагадує немов чудесну казку з дитинства.

Мета заходу – сприяти адаптації педагогічної роботи до нових умов, освоєнню нових знань, систематичному підвищенню кваліфікації та творчої ініціативи на основі вдосконалення традиційних і впровадження нових форм і методів роботи.

Цього дня в чарівну «Екочитальню» завітали малята з ДЗО №8 «Золотий ключик», а також їхні педагоги. Почалося свято з привітання директора  бібліотеки Ольги Шкири, яка  у своєму виступі розповіла історію заснування проекту «Екочитальні» та запросила всіх поринути в її чаруючу атмосферу. Привітала також всіх гостей, а особливо малят, заступник декана соціоісторичного факультету, кандидат педагогічних наук, доцент Ліана Яценко.

Студенти соціоісторичного факультету спеціальності «Дошкільна освіта», за ініціативи кандидата педагогічних наук, доцента кафедри  психології і педагогіки дошкільної освіти Світлани Дем’яненко, підготували для малят цікаву та насичену програма. Розпочалося свято із театралізованого дійства про хлопчика Михайлика, якому дали прізвисько Нечитайло, тому що хлопчик зовсім не любив читати книги. Але завдяки своїй подрузі Марійці та Чарівниці він знайшов ключик від знань, який був захований серед букв і рядків у різних книжках. А допомогли Михайлику у пошуках цього ключика дітлахи із ДЗО «Золотий ключик», адже вони люблять читати книжечки, хоча ще й зовсім маленькі.

Приємним подарунком для глядачів став виступ дошкільнят під керівництвом їхньої виховательки Наталії Руденко. Малята вміло показали театралізоване дійство, продемонстрували свою артистичність. співаючи пісні та виконуючи танці.

На цьому свято не закінчилося. Для малят було підготовлено ще чимало цікавих забав: ігри, відгадування казок, екскурсія в читальний зал бібліотеки «Чумацький шлях», яку провела директор бібліотеки Ольга Шкира. Вона ознайомила малят із розкішним залом, де працюють студенти. Зал має назву «Чумацький шлях», тому що в ньому знаходяться всі знаки Зодіаку. Це малят дуже зацікавило, кожен міг знайти свій знак зодіаку і подивитися як він зображений.

Ще один цікавий сюрприз підготувала для малечі доцент кафедри  психології і педагогіки дошкільної освіти Олена Борисова – машинку з мильними бульбашками. Дошкільнятка завжди радо зустрічають Олену Олександрівну, адже завдяки тісній співпраці між кафедрою психології і педагогіки дошкільної освіти нашого університету, дитячим садком №8 «Золотий ключик» м. Переяслав-Хмельницький (завідувач Марія Роман) та приватним дитячим садком «Ворота знань» м. Тампа-Лутц, штат Флорида США (директор Сара Німон) вже вісім років діє Міжнародний проект співпраці, завдяки якому українські й американські дошкільнята та дорослі мають змогу знайомитися із життям, культурою, традиціями, звичаями, уподобаннями одне одного. Особлива увага надається організаційним моментам, фізичному та мистецькому вихованню дітей, а також роботі з батьками.

Малята завжди в очікуванні від Олени Олександрівни цікавих розповідей про культуру Америки, показів відео-слайдів, фільмів, нових сюрпризів та подарунків від американських дітей та колег.

Ще один чудовий подарунок отримали малята від студентів та викладачів університету – книжечки-розфарбованки.

У рамках проекту «Екочитальня» для вихователів «Золотого ключика» проходив акмеологічний психолого-педагогічний тренінг засобами юнгіанської піскової терапії. Тренінг проводила психолог університету Тетяна Кузьменко. З вітальним словом до учасників тренінгу звернулася завідувач кафедри  психології і педагогіки дошкільної освіти, доктор психологічних наук, професор Лариса Калмикова. Завдяки юнгіанській пісковій терапії відбувається знайомство з власним внутрішнім світом, з собою через символічні фігурки і взаємодію з піском. В юнгіанській пісковій терапії психологічна робота полягає в поглибленні самопізнання, відкритті внутрішніх конфліктів і того, коли і як вони могли з’явитися. Завдяки юнгіанській терапії, у формі гри можна дізнатися про внутрішні проблеми дитини, які її турбують.

Від проведеного дня в «Екочитальні» і малеча і дорослі отримала величезне задоволення. 

Завершилося дійство частуванням смаколиків та спільним фото на згадку про цей чарівний день  в «Екочитальні».

Ольга Науменко,

фахівець соціально-гуманітарного відділу університету

Додати коментар