Лекторій-екскурсія «Простір особистості – Володимир Заболотний в наукових дослідженнях Людмили Набок»

У рамках проекту «Університетські зустрічі» 18 вересня відбулася зустріч із відомим переяславським істориком, етнографом, краєзнавцем та музеєзнавцем Людмилою Набок, яка провела чудову лекцію-екскурсію «Простір особистості – Володимир Заболотний в наукових дослідженнях Людмили Набок». Захід присвячений  до 120-ої річниці від дня народження Володимира Заболотного. На лекцію завітали студенти та викладачі університету, бібліотекарі університету та міської бібліотеки, місцеві поети, працівники музею НІЕЗ «Переяслав» та шанувальники відомого архітектора.

Ініціатором зустрічі виступила бібліотека університету. До організації заходу долучилося Наукове товариство аспірантів, докторантів та молодих вчених університету.

З вітальним словом виступила директор бібліотеки Ольга Шкира, яка привітала гостей та побажала цікаво та корисно провести час, поринувши в захоплюючий простір особистості Володимира Заболотного.

Захід розпочався цікавою екскурсією до виставки, яка присвячена відомому архітектору і експонується на виставковій вітрині біля конференц-зали імені Василя Сухомлинського. Провела захоплюючу екскурсію у простір життя і творчості Володимира Заболотного – Людмила Набок. На виставці експонуються особисті речі й доробки вченого. Виставка зроблена згідно з біографічними, ретроспективними та монографічними принципами, які забезпечують ґрунтовну презентацію історичної й мистецької цінності представленого матеріалу. Людмила Набок розповіла про життя та творчість Володимира Заболотного, його родину, поділилася цікавими моментами із життя архітектора, які вона впродовж років досліджувала.  

         Володимир Гнатович Заболотний – відомий український архітектор, вчений і громадський діяч. Саме він є засновником і першим президентом Академії архітектури України. Він був чудовим художником-пейзажистом, акварелі його витончені й легкі, це ще одна маловідома сторона творчості Заболотного. У 1950-х роках Володимир Заболотний написав більше двадцяти зображень річок Дніпра та Трубежу, різноманітні пейзажі та багато інших дивовижних куточків Переяславщини. Весь творчий доробок митця проникнутий національним колоритом та глибоким відчуттям любові до народних витоків. Унікальна колекція проектів, фотографії споруд, архівні документи, малюнки, акварелі, портрети, виконані Володимиром Заболотним зберігаються в меморіальному музеї академіка В. Заболотного, який знаходиться в нашому місті.

Долучився до розповіді і завідувач науково-дослідного відділу «Музей історії архітектури Середньої Наддніпрянщини нового та новітнього часу» Андрій Кузьменко, продемонструвавши онлайн-виставку «Задум та реальність (з історії проектів Володимира Заболотного у м. Києві)». На основі представлених світлин простежено еволюцію архітектурних стилів майстра.  Показано участь Володимира Заболотного у найбільш масштабних і значимих конкурсних проектах, які сформували архітектурне обличчя центральної частини м. Києва у ХХ ст. Онлайн-виставка додала яскравості до наукового і мистецького портрету Володимира Заболотного.

Приємним сюрпризом став музичний виступ студента педагогічного факультету Миколи Куделі, який супроводжував демонстрацію презентації під час перегляду його картин грою на баяні.

Зустріч пройшла інформативно і цікаво у дружній та теплій атмосфері і залишила гарний настрій у гостей заходу.

Ольга Науменко,

фахівець соціально-гуманітарного відділу

Додати коментар