Робоча група з ліквідації торгівлі у невстановлених місцях на території міста розпочне роботу із 6 серпня

Стихійна, або несанкціонована торгівля – це продаж товару сумнівної якості і походження з землі в місцях, які перегороджують прохід транспорту і людей: на узбіччях дороги, зупинках громадського транспорту, на входах в ринки тощо. Торгівлю здійснюють не лише бабусі чи безробітні люди, але й підприємці, які товар завозять автотранспортом, про що засвідчує велика кількість мішків, ящиків з овочами та фруктами. При цьому якість та безпеку продуктів харчування ніхто не гарантує. Купивши на стихійному ринку пластикову пляшку домашнього молока і витративши на нього менше, ніж у магазині, людина ризикує в декілька разів більше витратити на лікування.

Тому одне із завдань боротьби зі стихійною торгівлею – це формування громадської думки про недопустимість такої торгівлі.

 На території міста існують декілька осередків стихійної торгівлі, де порушуються всі норми та вимоги санітарно-ветеринарного законодавства, Правил торгівлі на ринках, Правил благоустрою, закону щодо захисту прав споживачів та інших нормативно-правових актів.

Під час чергового засідання виконкому Переяслав-Хмельницької ради від 31.07.2018 було прийняте рішення № 252-14 «Про створення робочої групи з ліквідації торгівлі у невстановлених місцях на території міста Переяслава-Хмельницького», яка планує розпочати роботу 6 серпня 2018 року. Основними завданнями робочої групи є: 

  • не допускати здійснення торгівлі з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях шляхом щоденного чергування з 06.00 до 18.00 години у таких місцях;
  • вживати заходи, спрямовані на переведення учасників торгівлі з місць несанкціонованої торгівлі на територію місцевих ринків – СТ «Даринок» та КП «Переяслав-Хмельницький міський ринок», та надавати їм інформацію щодо кількості вільних місць на ринках і вартості торгової площі;
  • здійснювати контроль за станом благоустрою у невстановлених місцях торгівлі в межах повноважень;
  • у разі порушення громадянами чи суб’єктами господарювання Кодексу України про адміністративні правопорушення, Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, Правил благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в місті Переяславі-Хмельницькому Київської області, що призводить до утворення місць стихійної торгівлі, вживати заходи відповідно до наданих повноважень, в тому числі притягувати порушників до адміністративної відповідальності.

У зв’язку з цим, звертаємося до всіх учасників стихійної торгівлі з проханням припинити вчиняти протиправні дії та добровільно перейти торгувати на ринок «Даринок». Вартість торгової площі на ринку: 6 грн. за 1 погонний метр в разі торгівлі зі столів; 3,40 грн. за 1 квадратний метр в разі торгівлі з палаток чи контейнерів; 10,00 грн. за 1 квадратний метр в разі торгівлі з автомобілів.Додатково доведеться заплатити за проведення ветеринарно-санітарної експертизи продуктів харчування.

Звертаємо Вашу увагу, що за порушення правил торгівлі та благоустрою передбачена адміністративна відповідальність, зокрема:

  • порушення ст. 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн. до 1360 грн., на посадових осіб, суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 грн. до 1700 грн.;
  • порушення ст. 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях» тягне за собою накладення штрафу в разі реалізації продовольчих товарів від 17 грн. до 119 грн., в разі реалізації промислових товарів від 102 грн. до 255 грн. з конфіскацією предметів торгівлі.;
  • порушення ст. 164 КУпАП «Порушення порядку провадження господарської діяльності» тягне за собою накладення штрафу від 17000 грн. до 34000 грн. з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Тож, шановні жителі міста, не купуйте продукцію сумнівної якості в місцях стихійної торгівлі! Подбайте про своє здоров’я!

Додати коментар