Будьте обережні з електроприладами!

Електропроводка в індивідуальному будинку або міській квартирі справа дуже відповідальна, яка потребує високого професіоналізму. Навіть один погано затягнутий контакт може надалі стати причиною пожежі, а невірно приєднаний провід здатний важко травмувати господарів або привести до ушкодження дорогої техніки.

Будь-яка несправність в електропроводці та порушення правил її експлуатації призводить до пожежі. Особливо небезпечне коротке замикання, яке виникає при сполученні двох проводів з оголеними ділянками (з пошкодженою ізоляцією). При цьому проводи дуже нагріваються, виникає іскріння і захисна ізоляція проводів спалахує, але є засоби які захищають від короткого замикання – електрозапобіжники. Тому, якщо електрозапобіжники вийшли з ладу, їх необхідно замінити новими, заводськими, але ні в якому разі не робити саморобних вставок. Вставки у випадку підвищення в електромережі напруги і у випадку короткого замикання не розімкнуть електричне коло, не знеструмлять електромережу у квартирі.

Часто до короткого замикання і пожежі призводить перевантаження електромережі в результаті одночасного включення в мережу, особливо в одну розетку, декілька електроприладів.

                                                         Важливо!

– щоб проводи зовнішньої електролінії були натягнуті і не торкалися один-одного, а навводі у приміщення – взяті в ізоляційні трубки;

– щоб шнури до електроприладів, телевізорів, радіоприймачів і настільних ламп, а також штепсельні вилки і розетки були справні.

Необхідність ремонту побутових електроприладів вдома визначаєте ви самі. Правило тут одне: несправний прилад – експлуатувати небезпечно!

Виходячи з приміщення, не забудьте виключити електроосвітлення та електроприлади, які не можна залишати без нагляду (праска, електроплитка, електрочайники та інші).

     У випадку пожежі негайно телефонуйте в Службу порятунку за телефонним номером   “101”.

  Провідний інспектор Переяслав-Хмельницького РС ГУ ДСНС України у Київській області  Порохня Д.А.

Додати коментар