Що робити, коли один з батьків ухиляється від сплати аліментів

Що робити, коли попри рішення суду один з батьків дитини ухиляється від сплати аліментів або виникають складнощі з примусовим виконанням рішення суду, оскільки невідомо місце проживання батька або він не має реальної можливості утримувати дитину.

Тож, Постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. N189 затверджено порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідомо.

Згідно п.2 цієї постанови тимчасова допомога призначається у разі, коли:

– рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;

– один з батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

– місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Для призначення тимчасової допомоги необхідно звернутись в управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання та надати:

– копію свідоцтва про народження дитини,

– довідку про реєстрацію місця проживання,

– заяву встановленої форми,

– рішення суду про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину,

– довідку державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців,

– довідка відповідної установи про перебування одного з батьків під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі,

– повідомлення органу   внутрішніх   справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

Рішення про призначення допомоги приймається в термін до 10 календарних днів після надходження усіх необхідних документів.

Розмір призначеної допомоги дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Тимчасова допомога призначається на шість місяців починаючи з місяця, в якому подані усі необхідні документи. Для продовження виплати на наступний шестимісячний строк одержувач подає лише заяву, в якій повідомляє про обставини, що можуть бути підставою для продовження виплати допомоги.

Виплата тимчасової допомоги припиняється у разі:

1) встановлення місця проживання (перебування) особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду;

2) виявлення обставин, що свідчать про можливість одного з батьків утримувати свою дитину;

3) досягнення дитиною 18-річного віку;

4) виконання в повному обсязі зобов’язань одного з батьків щодо сплати аліментів у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон; 5) влаштування дитини до відповідної установи (закладу) на повне державне утримання;

6) скасування або визнання усиновлення недійсним; 

7) усиновлення дитини (чоловіком матері або дружиною батька);

8) відмови від стягнення аліментів;

9) добровільного виконання рішення суду особою, зобов’язаною сплачувати аліменти;

10) скасування в установленому законодавством порядку рішення суду щодо стягнення аліментів;

11) смерті дитини, якій була призначена тимчасова допомога;

12) смерті   одного   з   батьків, зобов’язаного сплачувати аліменти, або визнання його в установленому порядку безвісти відсутнім чи оголошення померлим; 

13) позбавлення в установленому порядку одного з батьків, який утримує дитину, батьківських прав;

14) відібрання дитини від одного з батьків, який утримує дитину, без позбавлення батьківських прав;

15) встановлення над дитиною опіки чи піклування.

Якщо у вас виникли питання звертайтеся за безоплатною правовою допомогою до відділу “Переяслав-Хмельницьке бюро правової допомоги” Броварського МЦ з НБВПД за адресою:

вул. Оболонна, 2-в, м. Переяслав-Хмельницький. Тел.: (04567) 7-10-03.

Додати коментар