Проведено заняття в школі «майбутнього пенсіонера»

24 травня 2018 року в Переяслав – Хмельницькому об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України  Київської області відбулась чергова зустріч з громадянами передпенсійного віку в рамках проекту “Школа майбутнього пенсіонера”.

Тема заняття: «Пенсії за особливі заслуги перед Україною».

Начальник Переяслав – Хмельницького відділу обслуговування громадян Ніна Бурчик розповіла присутнім, що Законом України «Про внесення змін до дея­ких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі — Закон 2148) спрощено порядок встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною. Зокрема, передбачено, що починаючи з 11 жовтня 2017 року пенсії за особливі заслу­ги перед Україною встановлюють територіальні органи Пенсійного фонду України. До 11 жовтня 2017 року особам, зазначеним у пунктах 2,6-8 статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (далі — Закон), пенсії встановлювали орган виконавчої влади у сфері пенсійного забезпечення, обласні, Київська міська державна адміністрації.

Для встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною особа подає до територіального управління Пенсійного фонду України заяву про встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною з належними документами.

Рішення про встановлення (перерахунок, відмову) пенсії за особливі заслуги перед Україною за заявами, які надходять після 11 жовтня 2017 року, приймають територіальні управління Пенсійного фонду України, зокрема щодо осіб, зазначених у пунктах 2,6-8 статті 1 Закону.

Законом 2148 також змінено термін вста­новлення пенсій за особливі заслуги. Пенсія за особливі заслуги встановлюється з дня звернення за встановленням пенсії або з дня набуття права на неї, якщо звернення за її встановленням відбулося не пізніше 12 місяців із дня набуття права. Днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважають день прийому заяви про вста­новлення пенсії за особливі заслуги з усіма належ­ними документами. Якщо заява про встановлення пенсії за особливі заслуги надсилається поштою і до неї додаються всі необхідні документи, днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважають дату, зазначену на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

У разі якщо до заяви додано не всі необхідні документи, територіальний орган Пенсійного фонду України повідомляє заявникові, які до­кументи він має подати додатково. Якщо такі документи буде подано не пізніше як через три місяці з дня повідомлення про необхідність їх подання, днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважають день при­йому або відправлення заяви про встановлення такої пенсії.

Територіальний орган Пенсійного фонду України розглядає заяву про встановлення (пе­рерахунок) пенсії за особливі заслуги перед Україною та в 10-денний термін з дня її подання з усіма належними документами ухвалює рішення про встановлення (перерахунок) або відмову у встановленні (перерахунку) пенсії за особливі заслуги.

Додати коментар