Напередодні Дня боротьби за права кримськотатарського народу в міській школі відбувся захід «Крим – це Україна»

Напередодні Дня боротьби за права кримськотатарського народу – в Переяслав-Хмельницька загальноосвітня школа №7 відбувся захід «Крим – це Україна».
Вихованці 10 А класу разом із своїм класним керівником Мельник Надією Миколаївною підготували та показали учням 9-10 класів усний публіцистичний журнал «Геноцид кримськотатарського народу у 1944 році» та презентували флешмоб «Україна – єдина». Діти розповіли, що депортація кримськотатарського населення розпочалася о 3 годині ранку 18 травня 1944 року і завершилася, в основному, 20 травня. До операції було залучено 32 тис. співробітників НКВД. Депортованим давалося на збори від кількох хвили до півгодини, дозволялося брати з собою особисті речі в середньому 20-30 кг речей та продуктів на родину, абсолютна більшість майна залишалася і була конфіскована державою. Протягом 2 днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, звідки ешелонами відправляли на схід.
Під час головної хвилі депортації (18-20 травня) виселено 180 014 осіб, для перевезення яких було використано 67 ешелонів.
Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.
Відразу після перемоги над нацизмом розпочалася тотальна демобілізація кримських татар з лав Радянської армії. Протягом 1945-1946 рр. в трудові табори Сибіру та Уралу було направлено 8995 військовослужбовців, яким лише через кілька років дозволили возз’єднатися із родинами на засланні. Така сама доля спіткала і відзначених воїнів – навіть двічі Герою Радянського Союзу Амет-Хану Султану не дозволили повернутися до Криму.
Також усі присутні переглянули зворушливий художній фільм «Хайтарма» (2013 рік) режисера Ахтема Сеїтаблаєва про звірства радянської влади в Криму 18-20 травня 1944 року.

Костянтин Раковський

 

Додати коментар